Alegeri prezidențiale 2025 turul 2. George Simion vs. Nicușor Dan. Prezența masivă la vot în România și în străinătate. Aproape 3.5 milioane de români au votat deja UPDATE

Milioane de români sunt așteptați duminică, 18 mai, să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale. George Simion și Nicușor Dan sunt cei doi candidați care se luptă pentru scaunul de la Cotroceni.
Alina Costache
18 mai 2025, 11:02
Alegeri prezidențiale 2025 turul 2. George Simion vs. Nicușor Dan. Prezența masivă la vot în România și în străinătate. Aproape 3.5 milioane de români au votat deja UPDATE

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2. Secțiile de votare s-au deschis duminică dimineață, la ora 7.00, și urmează să se închidă la ora 21.00. Prezenţa la vot în ţară la primul tur de scrutin a fost 53,21%.

UPDATE ORA 11. Până la ora 11:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 3.468.121 de alegători, reprezentând 19,28 % din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În străinătate au votat 827.424 de români.

 

UPDATE ORA 10. Până la ora 10:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 2.479.121 de alegători, reprezentând 13,78% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 1.749.045 de alegători, iar în mediul rural 730.076 de alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 3.627 de alegători.

Din cei 2.479.121 de alegători care au votat până la ora 10:00, 1.699.450 şi-au exprimat votul în ţară şi anume 9,45%, iar 779.671 – în străinătate, respectiv 776.532 pe liste suplimentare şi 3.139 prin corespondenţă.

O prezenţă mai ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele:
* Ilfov – 13,31%;
* Tulcea – 11,75%;
* Constanţa – 11,55%;
* Giurgiu – 11,30%
* Argeş – 11,25%.

Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în judeţele:
* Vaslui – 6,64%;
* Satu Mare – 6,88%;
* Bistriţa-Năsăud – 7,12%;
* Maramureş – 7,31%;
* Caraş-Severin – 7,47%.

 

UPDATE ORA 9. Pâna la ora 9.00 votaseră în total 1.672.308 de români la turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. În România au votat 915.430 de români, 756.878 în Diaspora.

Prezența la vot este de 9,30%.

Citește și: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025 Nicuşor Dan a votat în Făgăraşul natal: „Am votat pentru colaborare europeană, nu pentru izolare”

CPV_7

 

UPDATE ORA 8. Pâna la ora 8.00 votaseră în total 1.138.429 de români la turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. Până la această oră au votat în țară 390.895 români, mai mulți față de primul tur al alegerilor prezidențiale de acum două săptămâni, când votaseră 317.700 de alegători până la ora 8.

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2. A început votul în țară. Milioane de români sunt așteptați în secțiile de votare

În turul doi al alegerilor prezidențiale au fost acreditați 159 de observatori internaţionali, aproape dublu faţă de alegerile din noiembrie 2024. Şi jurnaliştii străini sunt mai numeroşi, fiind acreditaţi 87, faţă de 32 la alegerile precedente.

Pe teritoriul României au fost organizate 18.979 de secţii de votare, iar în străinătate 965 de secții, cu 15 mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024.

Citește și Decizie radicală luată de George Simion, înainte alegerile de duminică. Și-a închis conturile de Facebook și TikTok

Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane;

Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro  şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.085 de cetăţeni;

Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro  şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 de cetăţeni;

Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.326 de cetăţeni.i.

Citește și PSD Sector 1 reclamă la BEC că pagina sa de Facebook a fost falsificată

Când pot românii să voteze

Votul în ţară începe duminică,ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Votul în străinătate a început în 15  mai, la ora 22.00, ora Românei, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă.

Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe durata a trei zile,  16, 17 şi 18 mai.

Votarea în străinătate a avut loc în zilele de vineri şi sâmbătă, de la ora locală 07:00, şi s-a încheiat, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot). În ziua de duminică, votarea în afara ţării începe la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare), scrie news.ro. 

CUM ŞI UNDE SE POATE VOTA

Alegătorii pot vota în următoarele condiții:

în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;

în cazul în care are domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti, nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;

în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;

în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective;

în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa este înscris în lista electorală suplimentară.

Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării.

Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:

cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

OBSERVAREA ALEGERILOR

159 de observatori internaţionali au fost acreditaţi de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile pentru Preşedintele României din acest an. La alegele din noiembrie 2024 au fost acreditaţi 88 de observatori internaţionali.

Pentru observarea alegerilor prezidenţiale de duminciă au fost acreditaţi 87 de jurnalişti străini. În noiembrie 2024, au fost acreditaţi 32.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai înaltă clădire din lume. Are peste 800 de metri, iar construcția ei a durat 5 ani
Capital.ro
România a pierdut o mare legendă. A fost un adevărat artist al țării. I-a avut pe americani la picioare
Playtech.ro
Orașul antic Argamum, secretul litoralului românesc. Malul impunător de stâncă are peste 25 de milioane de ani
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cutia misterioasă care te lasă fără bani. Escrocheria online în desfășurare
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
George Simion şi Călin Georgescu au votat alături de soţii! Motivul incredibil pentru care au fost scoși afară din secţie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ uriașă pentru obținerea permisului auto. Decizie la nivelul întregii țări: Crește cu adevărat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Ce pățești dacă faci live pe TikTok sau Facebook din cabina de vot?
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
O țară din UE limitează drastic circulația banilor cash. Amenzi de până la 150.000 de euro
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ