ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Confruntare finală între Theodor Paleologu, Dan Barna şi Kelemen Hunor VIDEO LIVE

Publicat: Joi, 07 Noiembrie 2019 20:05 // Actualizat: Joi, 07 Noiembrie 2019 22:17 // Sursa: romaniatv.net

Românii sunt așteptați la vot, la alegeri prezidențiale 2019, în data de 10 noiembrie 2019. Postul de radio Europa FM a invitat public cei șase candidați susținuți de partidele parlamentare la o întâlnire electorală. La invitaţie au răspuns: Dan Barna, Klemen Hunor şi Theodor Paleologu.

De ce vreţi să deveniţi preşedintele României?

Dan Barna: Pentru că această generaţie care schimbă lucrurile au trimis oameni care schimbă lucrurile în Parlementul European. România are nevoie de oameni oneşti în funcţiile publice, iar eu vreau sp reprezint aceşti oameni.

Kelemen Hunor: Vreau să devin preşedintele României, pentru a schimba societatea, pentru că am o viziune pe termen lung bazată pe două valori: respect şi încredere.

Theodor Paleologu: Pentru că Iohannis e un preşedinte absent, neputincios, iar alt candidat de dreapta nu văd. România are nevoie de un diplomat ca preşedinte, am o experienţă internaţională pe care o pot pune în slujba României. Îmi propun să preiau în serios rolul de mediator prevăzut în Constituţie.

Având în vedere situaţia politică actuală, sunteţi pentru sau împotriva organizării de alegeri parlamentare anticipate în prima parte a anului viitor?

Dan Barna: Alegerile anticipate sunt soluţia morală şi corectă pentru România. Bineînţeles că le susţinem, pentru că am pus asta şi în acordul cu premierul Orban, ca parte a înţelegerii pentru susţinerea cabinetului său. Ele sunt necesare. Sunt complicat de făcut, sunt greu de făcut. (...) Alegerile anticipate sunt necesare pentru că, dacă stăm un an de zile cu guvernarea PNL care va fi ciuca bătăii dinspre PSD, legitim va spune PSD, pentru că sunt în opoziţie, ne vom trezi la finalul anului viitor din nou cu PSD jucător relevant în calculul pentru formarea noului guvern şi toată revolta cetăţenilor, toţi oamenii din stradă care au stat trei ani şi jumătate, tot acest efort al societăţii să scăpăm de PSD va fi aruncat la gunoi. De aceea sunt atât de importante aceste alegeri prezidenţiale de duminică şi de peste două săptămâni. (...) Am scos-o pe Viorica Dăncilă din Palatul Victoria, am scos guvernul PSD. Excelent! Românii voiau asta, dar dacă o trimitem în turul doi îi validăm din nou şi lucrul ăsta nu trebuie să se întâmple. De aceea este important ca oamenii să iasă să voteze, de aceea este important să avem un tur doi fără PSD, de aceea este important ca după buget şi după prezidenţiale să discutăm cu toată seriozitatea, şi preşedintele Iohannis, şi premierul Orban în discuţiile pe care le-am avut cu dânşii, au confirmat această abordare, să încercăm şi sper eu să reuşim să realizăm alegeri anticipate. Dacă nu facem anticipate, reintrăm în coşmarul în care PSD se dă un pic deoparte, după care se întoarce din nou la guvernarea României, or, asta ar fi o ratare uriaşă a generaţiei noastre.

Klemen Hunor: Pe actuala construcţie nu se poate ajunge la alegeri anticipate. Cei care spun că sunt pentru alegerile anticipate să spună şi modul cum vom ajunge acolo. În acest moment, indiferent ce spunem, trebuie să fim foarte sinceri cu noi înşine şi cu cetăţenii şi trebuie să spunem că pe actuala construcţie nu se poate ajunge la alegeri anticipate, indiferent ce am dori. Restul este demagogie.

Theodor Paleologu: Constituţia, din păcate, lasă foarte puţine speranţe pentru aşa ceva. Sunt foarte slabe speranţe, pentru că e o procedură greoaie. Nu văd şanse pentru acest lucru. De aceea, cred că trebuie să schimbăm Constituţia şi unul dintre lucrurile pe care trebuie să le schimbăm în Constituţie este exact problema aceasta: puterea preşedintelui de a dizolva Parlamentul pentru a organiza alegeri anticipate. Din păcate, pe actuala Constituţie este foarte puţin probabil. În mod normal, ar fi trebui să avem alegeri anticipate după alegerile din 26 mai, după alegerile europarlamentare, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în Grecia.

Moise Guran a anunţat că Viorica Dăncilă a precizat că participă doar la o dezbatere cu Klaus Iohannis iar președintele a spus că nu participă la nicio dezbatere și niciun interviu.

Candidații Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor au fost aşteptaţi să își expună ideile, viziunea și intențiile față de România, să interacționeze între ei și să transmită astfel un mesaj de civilitate și de civilizație democratică, pe parcursul a două ore, moderate de jurnalistul Moise Guran.

Procesul de vot la alegeri prezidențiale 2019 începe duminică, 10 noiembrie 2019, la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00. Prin excepție, votarea în străinătate se desfășoară și în zilele de vineri și sâmbătă, 8 noiembrie și 9 noiembrie. În ziua de vineri, procesul de vot începe la ora locală 12:00 și se va încheia la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă, votarea începe la ora locală 7:00 și se va încheia la ora locală 21:00.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7667
RON
17 Nov
noapte 10 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H