Prezidenţialele în Iran: Votanţii au de ales între moderatul Hassan Rohani şi conservatorul Ebrahim Raissi

Iranienii au început să voteze vineri la alegerile prezidențiale, având de optat între președintele aflat la final de mandat, moderatul Hassan Rohani, și clericul conservator Ebrahim Raissi.

19 mai 2017, 05:51
Prezidenţialele în Iran: Votanţii au de ales între moderatul Hassan Rohani şi conservatorul Ebrahim Raissi

Birourile de vot s-au deschis la 03:30 GMT. Pentru acest scrutin, la care sunt chemați să participe 56,4 milioane de alegători, alegerea între cei doi candidați se face de fapt între continuarea deschiderii spre lume dorită de Rohani și accentul pe naționalism, susținut de Raissi.

Unul dintre primii care au votat a fost ghidul suprem Ali Khamenei, care și-a invitat compatrioții să voteze „masiv, cât mai devreme posibil”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Donald Trump menţine relaxarea sancţiunilor impuse Iranului decise de Obama

„Când desfășori o acțiune pozitivă, trebuie să o faci cât mai devreme posibil”, a spus el unui jurnalist înainte de a vota la domiciliul său din Teheran. „Destinul țării este în mâinile iranienilor, care îl aleg pe șeful executivului”, a adăugat el.

Alți doi candidați fără șanse la victorie—un reformator și un conservator — și-au menținut candidatura, primul invitând oficial la vot în favoarea lui Rohani, susținut de reformatori și de moderați.