Alegeri prezidenţiale în Tunisia: primul tur, lovitură-surpriză: doi candidaţi antisistem au intrat în turul al doilea

Publicat: Luni, 16 Septembrie 2019 13:24 // Actualizat: Luni, 16 Septembrie 2019 13:24 // Sursa: romaniatv.net

Tunisia s-a trezit luni dimineaţa siderată, după primul tur al unor alegeri prezidenţiale ieşite din comun, în care primele două locuri sunt revendicate de către doi outsideri ”antisistem”, rezultate neconfirmate oficial.

Un universitar fără partid împotriva unui publicitar aflat în închisoare - presa tunisiană a pus luni pe prima pagină pozele lui Kais Saied şi Nabil Karoui, care au dat amândoi asigurări că s-au calificat în turul doi, pe baza exit-pollurilor, în absenţa unor rezultate oficiale. Instanţa electorală (Isie) nu a prezentat încă vreun rezultat oficial, cu excepţia prezenţei la urne de 45,02% - un nivel slab faţă de nivelul de 64% în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014.

Duminică noaptea, premierul Youssef Chahed, care se anunţă unul dintre marii perdanţi ai scrutinului, a îndemnat tabăra liberală şi de centru să facă bloc în legislativele de la 6 octombrie şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de prezenţa slabă la urne, ”rea pentru tranziţia democratică”. Partidul de inspiraţie islamistă Ennahdha, al cărui candidat Abdefattah Mourou s-ar fi plasat al treilea, a îndemnat la prudenţă şi a sugerat că cifrele sale ar diferi de ale sondajelor publicate, informează news.ro.

Scrutinul, în care se înfruntau 26 de candidaţi, s-a desfăşurat pe fondul unei crize sociale şi economice cronice şi într-o atmosferă de respingere a elitelor politice. Potrivit institutelor private Sigma Conseil şi Emrhod, Kais Saied se clasează pe primul loc cu 19% din voturile exprimate, urmat de Nabil Karoui, creditat cu aproximativ 15% din voturile exprimate.

Karoui, în vârstă de 56 de ani, se află după gratii de la 23 august, cu privire la ”spălare de bani”, iar justiţia i-a refuzat în trei rânduri cererea de eliberare.  El şi-a întrerupt, în paralel, relaţiile cu cercurile puterii, de care era apropiat. "

Kais Saied a debutat pe scena politică ca într-un joc de popice. Acest constituţionalist foarte conservator în chestiuni de societate le este cunoscut tunisienilor după ce a comentat scena politică - pe platourile de televiziune - de la revoluţia din 2011. El nu are vreo structură care să-l susţină şi nu a participat vreodată la vreo campanie electorală. El şi-a multiplicat deplasările în ţară în ultimele săptămâni, mizând pe o proximitate, potrivit news.ro.

Scrutinul pare că a fost marcat de o alienare a tinerilor, un electorat crucial, pe care preşedintele Isie Nabil Baffoun l-a îndemnat să iasă la urne, într-o declaraţie vehementă, cu o oră înainte de încheierea operaţiunilor.

Tunisienii sunt îngrijoraţi, înainte de orice altceva, de o criză socială într-o ţară aflată sub perfuzia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi în care şomajul este de 15%, iar inflaţia atinge 7%.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alegeri candidati Ennahdha Fondul Monetar Internaţional Tunisia turul al doilea
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8079
RON
25 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H