Alegeri prezidenţiale în Ucraina. Secţiile de vot au fost deschise. Un actor care a jucat rolul de preşedinte, în fruntea sondajelor

Secţiile de vot au fost deschise la ora 5.00 GMT în Ucraina pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, extrem de imprevizibile, cu un actor fără experienţă politică în fruntea sondajelor într-o ţară care se confruntă cu un război, potrivit AFP.

31 mart. 2019, 05:28
Alegeri prezidenţiale în Ucraina. Secţiile de vot au fost deschise. Un actor care a jucat rolul de preşedinte, în fruntea sondajelor

Volodymyr Zelensky, în vârstă de 41 de ani, şi a cărui singură experienţă de guvernare se rezumă la a interpreta rolul unui profesor de istorie devenit subit preşedinte într-un serial de televiziune, îi devansează de departe pe rivalii săi cu peste 25% din intenţiile de vot, potrivit ultimelor sondaje publicate în această săptămână, scrie news.ro.

Mai multe sondaje de opinie arătau că actualul preşedinte, Petro Poroshenko, se află pe locul secund, un rezultat care ar duce la un duel între cei doi în al doilea tur.

Citeşte şi Vladimir Putin inaugurează două centrale electrice în Crimeea

Fostul premier Yulia Timoshenko candidează, de asemenea, şi ar putea să îi ia locul lui Poroshenko în turul al doilea.

Doar 9% dintre ucraineni au încredere în guvern, cel mai scăzut procentaj din lume, conform unui sondaj Gallup publicat în martie. Media mondială a fost de 56% în 2018. Doar 12% dintre adulţii ucraineni au încredere că alegerile sunt corecte, iar 91% consideră că este răspândită corupţia în guvern.

Poroshenko a fost ales în 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, eveniment care a declanşat o revoltă armată a unor separatişti pro-Rusia în estul Ucrainei care a dus la moartea a 13.000 de persoane şi care continuă şi în prezent. Guvernele vestice au susţinut Ucraina în acest conflict iar mai mulţi oficiali şi investitori străini sunt îngrijoraţi de imprevizibilitatea adusă de Zelenskiy.

Poroshenko a vizitat des zona de conflict şi a fost lăudat pentru că a gestionat conflictul şi a luat o atitudine dură faţă de Rusia.

Însă mulţi votanţi sunt nemulţumiţi pentru că el nu a reuşit să gestioneze corupţia şi sărăcia. O creştere a preţului gazelor a cauzat o nemulţumire răspândită printre consumatori.

Tymoshenko a descris creşterea preţurilor ca fiind un „genocid” şi a promis că va mări pensiile. Zelenskiy a promis că dacă va fi ales va aduce reforme anti-corupţie şi va revitaliza discuţiile de pace privind soarta estului Ucrainei.