ALEGERI PREZIDENŢIALE. Iohannis: Cer MAE să mărească numărul de secţii de votare din diaspora

Candidatul ACL la preşedinţia României, Klaus Iohannis, a cerut sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Ministerului Afacerilor de Externe organizarea mai multor secţii de votare pentru turul II al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a anunţului făcut de Biroul Electoral Central (BEC) că nu este de competenţa sa organizarea acestor secţii, ci a MAE, transmite Agerpres.

08 nov. 2014, 14:50
ALEGERI PREZIDENŢIALE. Iohannis: Cer MAE să mărească numărul de secţii de votare din diaspora

Întrebat dacă se aşteaptă să fie mai multe secţii de votare în turul II în diaspora, Klaus Iohannis a răspuns: ‘Eu solicit Guvernului, mai exact Ministerului de Externe să mărească numărul de secţii de votare. Vom vedea dacă au înţeles care este miza. Eu am impresia că au înţeles, dar nu vor’, a susţinut Klaus Iohannis.

Candidatul ACL l-a acuzat pe contracandidatul său, premierul Victor Ponta, că ‘a minţit’ în legătură cu acest subiect întrucât ‘îi e frică de voturile românilor din diaspora’.

‘Iată că suntem în situaţia total neaşteptată să constatăm că Guvernul ne-a minţit. Astăzi aflăm de la Biroul Electoral Central că Guvernul ar fi putut să mărească numărul secţiilor de votare din diaspora, dar nu a vrut şi a încercat să ne spună că acest lucru nu se poate. Domnului candidat Victor Ponta îi este pur şi simplu frică de voturile românilor din diaspora. Îi este frică pentru că românii din diaspora ştiu să facă diferenţa între mine, un candidat care se va implica pentru România respectului, a prosperităţii şi a locurilor de muncă, şi Victor Ponta, care, iată, inclusiv în calitatea lui de prim-ministru, a minţit. Este o situaţie foarte tristă că un candidat profită de funcţia pe care o are pentru a îngrădi un drept constituţional’, a susţinut Klaus Iohannis.

La întrebarea dacă Guvernul mai are timp să organizeze mai multe secţii de vot în străinătate, Klaus Iohannis a răspuns: ‘Cum să nu. Dacă se doreşte, se poate orice. Pregătirea a fost proastă’.

BEC a anunţat sâmbătă că MAE are competenţa exclusivă să organizeze şi să numeroteze secţiile de votare din străinătate.

‘Biroul Electoral Central subliniază faptul că, în conformitate cu dispoziţiile art. 12 din Legea nr. 370/2014, nu are atribuţii legale cu privire la organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate, acestea fiind în competenţa exclusivă a Ministerului Afacerilor Externe’, se arată în comunicatul BEC transmis sâmbătă.

MAE a anunţat, tot sâmbătă, printr-un comunicat, ‘că se află într-un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în baza Legii 370/2004 şi a hotărârilor, deciziilor, adreselor şi comunicatelor emise de BEC’.