ALEGERI în RUSIA 2018. Sondajele la ieşirea de la urne îl arată câştigător pe Vladimir Putin

ALEGERI PREZIDENŢIALE RUSIA 2018. Ruşii şi-au ales duminică preşedintele. La exact patru ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, peste 110 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne într-un scrutin care, cel mai probabil, îi va garanta lui Vladimir Putin un nou mandat de preşedinte.

18 mart. 2018, 06:40
ALEGERI în RUSIA 2018. Sondajele la ieşirea de la urne îl arată câştigător pe Vladimir Putin

ALEGERI PREZIDENŢIALE RUSIA 2018: După ce sondajele la ieşirea de la urme şi primele numărători parţiale au arătat că a obţinut din primul tur un nou mandat de şase ani la Kremlin, Putin s-a adresat unei mulţimi de simpatizanţi. Vorbind de pe o scenă ridicată lângă Piaţa Roşie din Moscova, el a apreciat că rezultatul alegerilor reprezintă o recunoaştere a realizărilor din ultimii ani. El a insistat asupra nevoii de unitate şi le-a promis ruşilor că va obţine realizări importante alături de ei şi se va gândi la viitorul ţării. Înainte de a coborî de pe scenă, preşedintele a dat tonul scandărilor „Rusia! Rusia!”, preluate de mulţime.

Potrivit numărătorii a circa 50% din voturi, Vladimir Putin a obţinut peste 75%, astfel încât nu va mai fi nevoie de un al doilea tur de scrutin

ALEGERI PREZIDENŢIALE RUSIA 2018.Toate sondajele la ieşirea de la urne îl indică pe Vladimir Putin drept câştigător al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Rusia, transmit agenţiile de presă internaţionale

ALEGERI PREZIDENŢIALE RUSIA 2018. Prezenta la urne in alegerile prezidentiale de duminica a depasit 50% a anuntat Comisia electorala centrala, scrie News.ro, citand The Associated Press.

In total 51,9% dintre cei 111 milioane de rusi cu drept de vot si-au exprimat optiunile politice pana la ora locala 17.00 (16.00, ira Romaniei), a precizat CEC.

Reprezentanti ai autoritatilor electorale au subliniat totodata ca incurajarea unei prezente mari la vot respecta legislatia rusa.

Pe lângă Vladimir Putin în cursa pentru Kremlin au intrat Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), Pavel Grudinin (Partidul Comunist), Grigori Iavlinski (Iabloko), Boris Titov (Partidul Creşterii), Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei), Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) şi Ksenia Sobciak (Iniţiativa civică).

Marele absent al acestor alegeri este Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, căruia i-a fost interzis să candideze în cadrul alegerilor prezidenţiale din cauza unei condamnări.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu reuşeşte să adune 50% +1 din numărul total de voturi valabil exprimate, atunci va fi organizat un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit sondajelor de opinie, acest lucru este puţin probabil, din moment ce Vladimir Putin pare să aibă sprijinul unei majorităţi covârşitoare a ruşilor.

Conform sondajelor de opinie, 71% dintre ruşi îl vor vota pe Vladimir Putin. Acesta este urmat la mare distanţă de Pavel Grudinin, care este creditat de 7% dintre cetăţenii Rusiei.

Liderul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski are o susţinere de 5,7%, iar prezentatoarea tv Ksenia Sobciak, în vârstă de 36 de ani, candidata partidului Iniţiativa Civică, ar urma să fie votată de 1% dintre ruşi.

Conform estimărilor, rata de participare la vot va fi de peste 70%.

Pentru Vladimir Putin este cel de-al patrulea mandat de preşedinte al Rusiei, după mai mult de 18 ani de când se află la conducerea ţării.

Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora locală 8.00 în regiunile Ciukotka şi Kamciatka şi se vor închide duminică la ora locală 20.00 (20.00, ora României) în enclava Kaliningrad.

În contextul în care Putin este sigur că va obţine o victorie, autorităţile depun eforturi să scoată lumea la vot, pentru a-i asigura o legitimitate mai mare. Unii muncitori ruşi au denunţat presiuni intense la care sunt supuşi de angajatori să demonstreze că au votat.

ALEGERI PREZIDENŢIALE RUSIA. Evgheni Roizman, primarul din Ekaterinburg, al patrulea cel mai important oraş rus, a declarat că oficiali locali şi angajaţi ai statului au primit ordine „de sus” să se asigure că prezenţa la urne este de peste 60%.

„Folosesc totul, şcoli, grădiniţe, spitale – bătălia pentru prezenţa (la vot) este fără precedent”, a declarat Roizman, unul dintre extrem de puţinii reprezentanţi ai opoziţiei în funcţii alese importante.

O doctoriţă de la un spital din Ekaterinburg a prezentat AP un tip de presiune menit să scoată oamenii la vot.

Doctoriţa, care s- prezentat drept Ekaterina, de teama unor repercusiuni, a declarat că atât ea cât şi colegii său au fost îndemnaţi să completeze formulare care cer detalii nu doar cu privire la locul unde îşi exprimă opţiunea, cât şi numele şi datele a doi „aliaţi” pe care i-au convins să voteze.

„Nu ai ce să comentezi”, a declarat ea sâmbătă, într-o cafenea. „Oamenii s-au indignat la început, au spus «ei ne încalcă drepturile», dar ce poţi să faci?”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE RUSIA. Ekaterina a declarat că nu ştie ce va face cu buletinul de vot şi că se gândeşte că ar putea scrie pe el „Putin este un cretin”. Însă ea crede că dacă nu se va prezenta la vot îi este în pericol locul de muncă, iar şeful ei, pe care-l place, va ieşi într-o lumină proastă.

Ea subliniază că nu s-ar duce să voteze dacă nu ar fi obligată.

„Ce rost are? Ştim deja rezultatul. Este doar un circ”, a declarat ea.