Alegeri prezidenţiale Turcia: Rivalul lui Erdogan denunţă o CAMPANIE INCORECTĂ

Candidatul comun al principalelor două partide de opoziţie în alegerile prezidenţiale din Turcia, Ekmeleddin Ihsanoglu, a denunţat duminică campania ''incorectă'' a marelui său rival, premierul Recep Tayyip Erdogan, dar şi-a exprimat speranţa în propria victorie, transmite AFP.

10 aug. 2014, 09:48
Alegeri prezidenţiale Turcia: Rivalul lui Erdogan denunţă o CAMPANIE INCORECTĂ

”Campania a fost incorectă, disproporţionată, dar avem încredere în bunul simţ al naţiunii noastre. Sperăm că alegerile vor fi libere, oneste şi imparţiale şi că ele nu vor arunca vreo umbră asupra dorinţei reale a populaţiei. Astăzi, vocea mulţimilor tăcute va fi auzită şi noi vom câştiga facil primul tur”, a declarat Ihsanoglu, la scurt timp după ce şi-a exprimat dreptul de vot la o secţie de votare din nordul metropolei Istanbul.

În fruntea guvernului turc începând din 2003, Recep Tayyip Erdogan este marele favorit al scrutinului prezidenţial din Turcia.

Cei doi contracandidaţi ai săi sunt Ekmeleddin Ihsanoglu (70 de ani), profesor de istorie şi fost şef al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), şi Selahattin Demirtas (41 de ani), un avocat provenit din minoritatea kurdă, reprezentant al Partidului Democrat Popular (HDP).

Potrivit ultimului sondaj de opinie publicat în această săptămână de Institutul privat Konda, Erdogan era creditat cu 57% din intenţiile de vot, faţă de 34% pentru Ihsanoglu, care reprezintă Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP), şi 9% pentru Demirtas.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine cel puţin 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru data de 24 august. Până acum, preşedinţii Turciei erau aleşi de către parlament, însă un amendament constituţional le oferă acum cetăţenilor turci şansa de a-l alege direct pe şeful statului. Aproximativ 53 de milioane de cetăţeni turci au drept de vot.

Secţiile de votare din Turcia se vor închide la ora locală 17:00