ALEGERI PREZIDENŢIALE. Udrea: Cer extinderea cercetărilor îm cazul retrocedărilor ilegale şi la ADS

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidata PMP la prezidenţiale, Elena Udrea, a anunţat miercuri că va solicita extinderea atribuţiilor comisiei parlamentare de anchetă pe care a cerut-o în cazul "pădurilor retrocedate ilegal" şi la analizarea activităţii Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), susţinând că la această instituţie "de ani de zile se fură ca-n codru", transmite Agerpres.

22 oct. 2014, 14:05
ALEGERI PREZIDENŢIALE. Udrea: Cer extinderea cercetărilor îm cazul retrocedărilor ilegale şi la ADS

„Am cerut comisie parlamentară de anchetă pentru pădurile retrocedate ilegal. (…) Aşteptăm din partea celorlalte partide, liderilor politici susţinere pentru această solicitare. Dacă tot avem această solicitare făcută, propun ca această comisie să se refere şi la anchetarea situaţiei de la ADS. ADS este un loc unde de ani de zile se fură ca-n codru. ADS gestionează 500.000 de hectare de pământ arabil în România şi reuşeşte să aibă un profit de doar 20 de milioane de euro pe an, atât a avut în 2013. (….) Şi la ADS, cei care conduc această instituţie sunt apropiaţii, sunt cei care au fost acolo numiţi cu susţinerea lui Ilie Sârbu. Deci, şi în ceea ce priveşte terenurile arabile concesionate pe nimic către şmecherii din agricultură, cel care ţine frâiele ADS-ului este ‘tata socru'”, a declarat Udrea.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit acesteia, printre „şmecherii” care beneficiază de terenuri de la ADS se numără „domnul Dan Voiculescu, care a luat 2.600 de hectare în judeţul Giurgiu, pentru care se angajase să plătească 100 de kilograme la hectar şi nici pe acelea nu le plătea”.

„Ca să vă faceţi o idee cam ce înseamnă valoarea acestor terenuri, dacă punem la 3.000 de euro/hectar ceea ce administrează ADS înseamnă 1,5 miliarde de euro. Această sumă poate ajunge şi la cinci miliarde de euro, având în vedere că suprafeţele sunt comasate. Vă spun din experienţă că un teren comasat este mult mai scump decât un teren parcelat în parcele mici. Prietenii domnului Sârbu, clienţii Puterii, sunt, cei mari, desigur, Dan Voiculescu, cu 2.600 de hectare în Giurgiu, dar şi Ilie Sârbu are 4.000 de hectare de teren luat de la ADS în judeţul Timiş. Exemplele pot continua, dar important este că această instituţie trebuie reformată. Această instituţie pierde cam 90% din ceea ce ar putea să încaseze luând doar 20 de milioane de euro pe an. Este cam a zecea parte din ce s-ar putea încasa, dacă administrarea terenurilor arabile ale României s-ar face în mod cinstit. (…) Aceste terenuri agricole ar trebui să fie concesionate corect, să se ţină cont de regulile de concurenţă loială”, a afirmat Udrea.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidata PMP a adăugat că în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale va propune „reorganizarea ADS sub forma unei companii naţionale care să gestioneze terenurile în interesul statului”.

„Şi care inclusiv să poată să le cultive, nu cum se întâmplă astăzi, să le închirieze, să le arendeze către cei care fac parte din clientela politică. Este un subiect pe care de asemenea aştept opinia domnului Klaus Iohannis, care pretinde că este candidatul Opoziţiei”, a mai spus Elena Udrea.