Alegeri primare în Italia: Matteo Renzi a câştigat detaşat alegerile pentru şefia Partidului Democrat

Fostul șef al guvernului italian, Matteo Renzi, a fost reales detașat duminică în fruntea Partidului Democrat (PD, centru-stânga), la putere în Italia, cu legitimitatea unor alegeri primare cu o mobilizare la vot mai mare decât se preconiza.

01 mai 2017, 05:37
Alegeri primare în Italia: Matteo Renzi a câştigat detaşat alegerile pentru şefia Partidului Democrat

Potrivit rezultatelor parțiale, citate de Reuters, Renzi a obținut circa 72% din voturile de la alegerile interne, organizate în cabine de vot improvizate în întreaga țară și la care s-au prezentat circa 2 milioane de membri de partid.

Ministrul Justiției, Andrea Orlando, a fost votat de 19%, în timp ce guvernatorul regiunii sudice Puglia, Michele Emiliano, a primit circa 9% din voturi. „Este o responsabilitate extraordinară, mulțumesc din toată inima acestei comunități de femei și bărbați care cred în Italia, înainte împreună”, a scris pe Twitter Renzi. „O poveste cu totul nouă începe”, a arătat fostul șef al guvernului de la Roma, în discursul victoriei, asigurând că nu se pune problema unei răzbunări după umilința referendumului constituțional care l-a împins să demisioneze de la conducerea executivului.

„Nu este a doua repriză a aceluiași meci, este un nou meci”, a insistat Renzi, înainte de a reveni la dezbaterea din jurul coaliției guvernamentale pe care ar lua-o în considerare în caz de victorie la viitoarele alegeri legislative, prevăzute cel mai târziu la începutul lui 2018.

Rivalii săi priveau spre partidele de stânga, el s-a arătat gata să se alieze cu centrul-dreapta al lui Silvio Berlusconi, asigurând însă că dorește să lupte pentru a nu avea nevoie să o facă.

În total, între 1,9 și 2 milioane de persoane au votat duminică, potrivit PD, ceea ce reprezintă o scădere netă față de scrutinele precedente care se apropiau de 3 milioane de votanți, dar mult mai mică față de temerile generate de o campanie ternă și fără mare miză.La alegerile primare din decembrie 2013, Renzi a fost ales cu aproape 68% din voturile exprimate de peste 2,8 milioane de alegători. „Este un festival al democrației”, a salutat Renzi.

„Mai mult decât o competiție, suntem în fața unei legitimări, un fel de încoronare pentru Renzi ca lider al PD. Ne putem aștepta la un mare succes al lui Renzi, dar cu o participare redusă a alegătorilor. Oameni de stânga nu par mobilizați”, a explicat, înaintea scrutinului de duminică, Lorenzo De Sio, profesor de sociologie politică la Universitatea LUISS din Roma. „Dacă participarea este în jur de un milion de persoane sau mai mică, legitimarea lui Renzi nu va fi puternică, dar dacă este între 1,5 și 2 milioane, el va ieși mai puternic”, subliniase acesta.

Învingătorul din această duminică va conduce PD la viitoarele alegeri legislative, prevăzute pentru primăvara lui 2018, numai dacă parlamentarii nu ajung mai devreme la un acord în privința unei reforme electorale în vederea alegerilor anticipate.

În prezent, legea prevede un scrutin proporțional într-un tur pentru cele două Camere, dar cu puternică primă majoritară la Camera Deputaților dacă un partid ajunge la 40% din voturi, o disparitate pe care președintele Italiei dorește să o vadă rezolvată înainte de vot.

În vârstă de 42 de ani, Matteo Renzi a demisionat din funcția de șef al guvernului în decembrie, după respingerea masivă de către italieni la un referendum a reformei constituționale din care își făcuse principalul cal de bătaie. Pe acest fond și în fața contestării din partea aripii stângi a PD, el s-a retras la jumătatea lunii februarie de la conducerea partidului cu obiectivul de a obține o nouă legitimitate într-un nou scrutin.