Alegeri regionale în Germania: Formaţiunea Alternativa pentru Germania, pe locul al treilea în sondajele de opine

Partidul antiimigrație 'Alternativa pentru Germania' (AfD) ar urma să se plaseze pe poziția a treia în alegerile regionale din landurile Saxonia-Anhalt, Renania-Palatinat și Baden-Wurttemberg, prevăzute pentru duminică, relevă cele mai recente sondaje de opinie.

11 mart. 2016, 09:18
Alegeri regionale în Germania: Formaţiunea Alternativa pentru Germania, pe locul al treilea în sondajele de opine

Un sondaj de opinie dat publicității de postul de televiziune public ZDF arată că ‘Alternativa pentru Germania’ va obține în jur de 18% din voturi în Saxonia-Anhalt (estul Germaniei), ceea ce ar plasa-o pe poziția a treia în acest land, după Uniunea Creștin-Democrată (CDU, a cancelarului Angela Merkel) și Die Linke (extrema stângă).

În landul Baden-Wurttemberg (sud-vest), 11% din electorat ar urma să voteze cu AfD, în timp ce pe prima poziție s-ar plasa Verzii, creditați cu 32% din intențiile de vot, iar pe cea de-a doua — CDU, cu 29% din sufragii.

În fine, tot a treia poziția ar urma să o ocupe AfD și în landul Renania-Palatinat (vest), cu 9% din intențiile de vot. În acest land, pe primul loc ar urma să se plaseze Partidul Social-Democrat (SPD), cu 36% din voturi, urmat la mică distanță de partenerul său de guvernare CDU, cu 35% din sufragii.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Germania înăspreşte regulile de azil

AfD este deja reprezentat în cinci dintre cele 16 parlamente regionale din Germania, dar formațiunea, apărută în 2013 ca un partid eurofob, încă nu este prezentă în niciunul dintre forurile legislative din cele trei landuri unde au loc alegeri duminică.

Landurile Saxonia-Anhalt, Renania-Palatinat și Baden-Wurttemberg au împreună circa 17 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă aproximativ o cincime din populația totală a Germaniei.

‘Alternativa pentru Germania’, care în campania electorală a folosit sloganuri precum ”Securizați frontierele! Opriți haosul azilului!”, a beneficiat de pe urma îngrijorării crescânde a germanilor față de afluxul de imigranți ajunși în Germania mai ales în ultimele șase luni.