Alegeri Republica Moldova 2024. Majoritatea a spus DA aderării la UE, diaspora a răsturnat situația la referendum! Pentru președinție, duel Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo în turul 2

Scrutinele din Republica Moldova, esențiale pentru viitorul țării, s-au încheiat. La referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, votul este la limită, în timp ce la prezidențiale actuala șefă a statului, Maia Sandu, a fost creditată cu peste 42% din voturi și îl va înfrunta în turul 2 pe Alexandr Stoianoglo.
Irina Dumitrescu
21 oct. 2024, 20:40
Alegeri Republica Moldova 2024. Majoritatea a spus DA aderării la UE, diaspora a răsturnat situația la referendum! Pentru președinție, duel Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo în turul 2

UPDATE. Maia Sandu a făcut primele declarații după ce alegătorii au votat-o cu o majoritate covârșitoare de 42,45%, în timp ce contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,98% din voturi.

„Dragi cetățeni, din țară și din diasporă, vă mulțumesc tuturor că ați ieșit la vot. Fiecare vot a fost unul determinant – și majoritatea poporului a susținut calea europeană. Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea, de care atârnă soarta țării. Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă. Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată, speriată și slabă. Dar moldovenii s-au unit și au rămas drepți. Mai avem o bătălie importantă. Trebuie să învingem în fața acestui atac masiv la adresa țării noastre. Ieșim cu toții la vot, fiecare dintre noi poate ajuta astăzi Moldova! Pe 3 noiembrie salvăm pacea și Moldova”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE. Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova, după numărarea a 100% din voturi.

UPDATE ora 18:00. Maia Sandu e în continuare pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale, a obținut 42.41%, după prelucrarea a peste 99.82% din totalul proceselor verbale.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este pe primul loc în preferinţele alegătorilor în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică, ea obţinând 42.37 la sută, conform rezultatelor parţiale după prelucrarea a peste 99.64 la sută din totalul proceselor verbale. Principalul ei contracandidat, Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialiştii proruşi 26,02 la sută.

În ceea ce priveşte referendumul, după prelucrarea a 99,68 la sută din totalul proceselor verbale, scorul este unul extrem de strâns, cu un uşor avans pentru “Da”, conform rezultatelor comunicate de Comisia Electorală Centrală. Conform datelor, 50.45% dintre moldoveni au ales să fie pro-UE, în timp ce 49.55% au votat ”nu”.

Maia Sandu, după rezultatul referendumului privind aderarea Moldovei la UE: Am câştigat corect într-o luptă nedreaptă

„Poporul Republicii Moldova şi-a exprimat voinţa, iar majoritatea poporului a susţinut calea europeană. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit la vot. Voi aţi decis că Moldova trebuie să meargă spre pace, spre bunăstare”, a spus Maia Sandu.

UPDATE: Preşedinta Republicii Moldova susţine că determinant a fost fiecare vot şi că peste 1.560.000 de oameni au mers la secţiile de votare.

„Diaspora a arătat că rămâne conectată la ţară. (…) Peste 240.000 de concetăţeni au votat în afara ţării. (…) Datorită vouă, Moldova şi-a salvat democraţia şi cursul spre progres”, a mai spus Maia Sandu.

Ea a spus că a câştigat prima bătălie dintr-o luptă grea. „Noi am luptat corect şi am câştigat corect într-o luptă nedreaptă. Pe de altă parte, ce s-a întâmplat ieri, dar şi în ultimii doi ani, este un atentat asupra democraţiei şi libertăţii poporului nostru, asupra aspriraţiei poporului de a fi parte a familiei europene, a păcii. Duşmanii noştri îşi doresc o Moldovă divizată, speriată, ca moldovenii să se îndoiască de unitatea lor”, a adăugat Maia Sandu.

Candidata la alegerile prezidenţiale a spus că „mai avem o bătălie de dat”, referindu-se la turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Preşedinta Maia Sandu i-a felicitat luni pe moldoveni pentru aprobarea referendumului constituţional, chiar dacă a fost cu o majoritate foarte strânsă, dar a spus că fiecare vot a contat cu adevărat, mai ales că bătălia electorală s-a dat cu mijloace incorecte, în ceea ce a numit o tentativă de „atentat la democraţie”. Referindu-se la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, ea le-a cerut alegătorilor care au votat-o să-i mobilizeze şi pe alţii şi s-a adresat electoratului celorlalţi candidaţi pro-europeni, inclusiv al lui Renato Usatîi să o susţină în noua bătălie şi să nu lase ţara „celor care vor să o vândă”.

Tot voturile din diaspora au mărit considerabil diferența dintre primii doi candidați la cea mai înaltă funcție în stat. Inițial, Maia Sandu conducea cu doar câteva procente în fața lui Alexandr Stoianoglo, însă sfârșitul numărării voturilor a adus un ecart mai mare. Sandu și Stoianoglo merg în turul 2 al prezidențialelor, câștigător urmând să fie, indiferent de prezența la urne, candidatul care obține cel mai mare număr de voturi.

 

Citește și EXCLUSIV. SONDAJ SOCIOPOL: Marcel Ciolacu obține cele mai multe voturi la prezidențiale. George Simion intră și el în turul 2

Pentru validarea scrutinelor de duminică, era nevoie de ca la urne să fie prezenți cel puțin o treime dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Condiția a fost îndeplinită atât la prezidențiale, cât și la referendumul privind aderarea la UE. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la urne s-au prezentat peste 1,56 milioane de oameni, reprezentând 51,65 la sută din totalul celor înscriși pe listele electorale. Cele mai active categorii de vârstă au fost 36 – 45 de ani și 56 – 65 de ani, ambele cu peste 19 procente prezență la vot.

În diaspora, unde au fost cozi mari la secțiile de vot, cele mai bune rate de participare s-au înregistrat în Italia, Franța, Rusia și România, au precizat reprezentanții autorităților. În România au fost deschise 16 secții de votare – trei în București și 13 în alte 11 orașe. Urnele de vot s-au închis , în majoritatea secțiilor, la ora 21:00. Două secții de votare din București și două din Moscova au prelungit programul de votare până la ora 23.00, din pricina cozilor mari formate de cei dornici să voteze. În trei secții de vot din Chișinău, programul a fost prelungit până la 22.00.

Mini-biografiile finaliștilor de la prezidențialele din Republica Moldova

Actuala șefă a statului, Maia Sandu (52 de ani), are și cetățenie română. Principalele sale atuuri sunt programul pro-european, reformele anticorupție și stilul de viață relativ modest. Într-un interviu recent, Maia Sandu spunea că locuiește alături de mamă într-un apartament cu două camere, iar în declarația de avere din 2023 soldul ei bancar înregistra suma de 600 de dolari.

Alexandr Stoianoglo (57 de ani), fost procuror general, este susținut de partidul fostului președinte Igor Dodon (PSRM). A pozat în victimă a regimului Maia Sandu, după ce aceasta, în 2023, l-a demis din funcția de procuror general, în urma unor acuzații de abuz în serviciu, corupţie pasivă şi declaraţii false.

Maia Sandu: Grupări criminale au urmărit să cumpere 300.000 de voturi

În timpul numărării voturilor, în jurul orei 1:00 a nopții de duminică spre luni, actuala șefă a statului, Maia Sandu, a făcut o declarație de presă în care a subliniat că Republica Moldova s-a confruntat cu ”un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”, prin care s-a urmărit cumpărarea a 300.000 de voturi. Potrivit Maiei Sandu, ”dimensiunea fraudei este fără precedent”.

„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate. Avem probe şi informaţii cum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a subliniat că scopul atacurilor a fost ”compromiterea unui exerciţiu democratic, (…) să inducă frică şi panică în societate”. ”Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a conchis ea.

Tentative de influențare a votului din Moldova, prin recompense și zvonuri

În ziua scrutinelor, până la ora 14:00, misiunea de observare Promo-LEX constatase șase tentative de influenţare a votului din Republica Moldova. Două dintre acestea s-au înregistrat la secţiile de vot din Federaţia Rusă, iar restul, în stânga Nistrului. Tentativele au constat în lansarea de zvonuri sau oferirea de recompense alegătorilor, în raza de 100 de metri de la secţia de votare.

Astfel, la una dintre secţiile deschise în Rusia, la ambasada Republicii Moldova, un grup de tineri ar fi oferit gratuit alegătorilor, la intrarea în secţie, jachete cu inscripţia ”Rusia-Moldova”. Grupul ar mai oferi alegătorilor care deja au votat invitaţii la o cafenea din apropiere, iar accesul s-ar face exclusiv în baza unor invitaţii numerotate, a precizat Promo-LEX.

Citește și Mihai Tudose anticipează mazilirea lui Nicolae Ciucă după turul 1 al prezidențialelor: ”Până a doua zi de dimineață, îi iau calul de sub el, îi iau uniforma din vitrină și îl trimit acasă. Cred că domnul Rareș Bogdan îl va urma îndeaproape”

Un alt grup ar fi dat carduri care, la activare, oferă anumite beneficii. ”Este o infracţiune dacă se adevereşte”, spunea şeful misiunii de observare Promo-LEX.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, la secţia din Cocieri din stânga Nistrului, un grup de oameni care mergeau să voteze ar fi discutat că vor fi remuneraţi pentru vot.

La secţia din Varniţa, în raza de 100 de metri de la secţie, mai mulți alegători discutau că au votat pentru un anumit candidat, iar pentru asta li s-ar fi promis 1.000 de lei. Iar la secţia din Sănătăuca, un grup de oameni vorbeau despre faptul că vor primi 400 de lei pentru că au votat şi 100 de lei pentru transport.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
Ninge în Brașov și Predeal. Suntem în luna noiembrie, dar au căzut deja primii fulgi de zăpadă. Meteorologii au anunțat cod galben de precipitații și vânt / FOTO
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Satul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe turiștii străini. Românii nu se înghesuie să-l viziteze, deși este printre cele mai frumoase din Maramureș
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost o emblemă a țării. Cel mai iubit
Playtech.ro
Kate Middleton, apariție FABULOASĂ. Prințesa a uimit pe toată lumea. Cât de bine arată acum
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Donald Trump, nostalgic în timp ce își amintește de întâlnirea cu Regina Elisabeta II: „am avut o relație foarte bună, foarte bună”
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu și Felix Baumgartner își măresc familia după un deceniu de relație
Spynews
Cum să îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Așa, căldura este mai bine menținută
Spynews
Ispita Diandra și Beni de la Insula Iubirii formează un cuplu? Cum au fost surprinși cei doi / VIDEO
Evz.ro
Bursucu a făcut orice pentru a avea succes și celebritate: Îi demontam psihic
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Cinci persoane, printre care și un copil de doar trei anișori, și-au pierdut viața pe Drumul Morții, în Suceava. Un tânăr de 18 ani abia începuse lecțiile pentru obținerea permisului auto
Cancan.ro
Asta e aroganța supremă! Ce i-a făcut Alexia Eram lui Nadd Hu, după ce a văzut cu Mario Fresh
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter care a zguduit România. Replici până în decembrie
StirileBZI
Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2025! Ce sume vor fi acordate
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Echipa lui Trump dezminte vorbele strategului republican despre pacea în Ucraina
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul hub de longevitate din România s-a deschis la București