ALEGERI SUA 2020. Donald Trump vs. Joe Biden, prima confruntare directă din războiul pentru Casa Albă, în această noapte LIVE VIDEO

ALEGERI SUA 2020. Donald Trump şi rivalul său democrat, Joe Biden, vor avea în această noapte, de la ora 4.00, prima lor dezbatere televizată din cele trei programate în perspectiva alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în data de 3 noiembrie.

29 sept. 2020, 17:19
ALEGERI SUA 2020. Donald Trump vs. Joe Biden, prima confruntare directă din războiul pentru Casa Albă, în această noapte LIVE VIDEO

ALEGERI SUA 2020. Dezbaterea din această seară va avea loc la Cleveland (Ohio) şi va fi transmisă în direct în SUA de canalul ABC. Deşi se anunţă a fi un mare eveniment-spectacol, impactul său asupra scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie va fi probabil unul limitat, pe fondul unui electorat ultrapolarizat, cu un număr mic de nehotărâţi, comentează AFP.

Această deconectare între prestaţia candidaţilor şi rezultatul scrutinului nu este o situaţie inedită: democratul John Kerry a fost privit ca învingător în faţa preşedintelui în exerciţiu George W.Bush, în 2004, dar a fost inutil. Ultima dată când o dezbatere a avut impact asupra sondajelor a fost în 1984, când o remarcă a lui Ronald Reagan – pe atunci cel mai vârstnic preşedinte al SUA, la 73 de ani – referitor la „tinereţea şi lipsa de experienţă” a rivalului său l-a ajutat să câştige scrutinul.

Citeşte şi Fostul şef de campanie al lui Donald Trump a încercat să se sinucidă

ALEGERI SUA 2020. În ce priveşte duelul televizat de marţi, spectatorii ar putea fi interesaţi mai ales de Joe Biden, pe care mulţi nu-l cunosc aşa cum trebuie. „Oamenii vor fi atenţi la el ca să vadă dacă le este simpatic şi dacă este de-al lor”, afirmă politologul David Barker de la American University. Biden, în vârstă de 77 de ani, va evoca fără îndoială pierderea primei sale soţii şi a fiicei lor într-un accident de maşină, în 1972, şi moartea fiului său Beau, răpus de cancer cerebral în 2015. Această tragedie personală îi aduce multă empatie şi s-a dovedit a fi în repetate rânduri „un instrument politic eficace”, mai menţionează Barker.

Un lucru este sigur: formatul acestor dezbateri, stabilit din 1988 de o comisie specială, neutră politic, limitează la minim riscurile pentru candidaţi: un animator pune întrebări pe teme alese dinainte, iar intervenţiile sunt cronometrate. Pandemia nu va modifica prea mult acest format: dezbaterea de marţi se va desfăşura cu public restrâns sau foarte limitat, iar Joe Biden va apărea probabil cu mască, pentru a sublinia gravitatea coronavirusului, pe care Donald Trump este acuzat că o minimalizează.