ALEGERI SUA 2020. Prima dezbatere Trump vs. Biden, desfiinţată în presa internaţională. CNN: „A fost o ruşine, un show de rahat”

Prima dezbatere televizată între candidaţii republican şi democrat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, marcată de insulte şi întreruperi, a fost caracterizată de marea parte a presei internaţionale drept „un dezastru”, în timp ce postul Fox News, din partea căruia Chris Wallace a fost moderatorul confruntării, susţine că Donald Trump a fost câştigătorul clar.

30 sept. 2020, 13:11
ALEGERI SUA 2020. Prima dezbatere Trump vs. Biden, desfiinţată în presa internaţională. CNN: „A fost o ruşine, un show de rahat”

Şeful corespondenţilor pe teme politice al CNN, Dana Bash, a descris live dezbaterea haotică dintre Donald Trump şi Joe Biden drept un „show de rahat„. Jake Tapper, gazda emisiunii post-dezbatere „The Lead”, a spus în deschidere că dezbaterea a fost „un dezastru într-un foc dintr-o pubelă aflată într-un accident feroviar”. „Aceasta a fost cea mai proastă dezbatere pe care am văzut-o vreodată. De fapt, nici măcar nu a fost o dezbatere. A fost o ruşine„, a continuat el. Bash a continuat: „Ai folosit un limbaj nobil. Eu voi spune aşa: a fost un show de rahat„. 

Suntem pe cablu, putem spune asta. Mă scuz pentru că am fost poate un pic brutală, dar asta este singura propoziţie la care mă pot gândi pentru a descrie cu adevărat ce s-a întâmplat„. Dezbaterea a fost marcată de întreruperea în repetate rânduri a discursului lui Biden de către Trump, căruia moderatorul i-a atras atenţia de mai multe ori.

Andrea Mitchell, corespondent NBC la Washington, a numit de asemenea dezbaterea „un dezastru” şi a remarcat faptul că Trump nu a răspuns întrebărilor despre plata taxelor, nu a vorbit suficient despre Covid, violenţe şi proteste, şi că nu i-a permis lui Joe Biden să îşi expună răspunsurile. „Urmăresc dezbateri din 1976. Nu am văzut vreodată aşa ceva. Nu cred că a văzut cineva„, a spus Mitchell. „Comparând cu orice dezbatere din istorie, asta a fost o ruşine, sincer„.

Citeşte şi ALEGERI SUA 2020, prima dezbatere televizată. Trump: „Nu vreau să plătesc impozite”. Biden: „Fiul meu a avut o problemă cu drogurile”

Anthony Zurcher, reporter BBC în America de Nord, a asemănat dezbaterea cu o „bătaie cu mâncare”, iar câştigătorul este cel care iese cel mai puţin acoperit cu lături. „Marţi seară, acesta a fost Joe Biden„, a scris el. „Asta pentru că principalul lui obiectiv a fost să dovedească americanilor că poate rezista presiunii. A trebuit să arate că poate primi o plăcintă în faţă, metaforic vorbind, şi să îşi păstreze calmul„.

FOX: „Trump a fost la conducerea conversaţiei”

Twitter Trump„, aşa cum l-a numit pe preşedinte, „a fost în toată splendoarea pe parcursul evenimentului de o oră şi jumătate”. „Din păcate pentru preşedinte, mulţi americani, chiar şi susţinătorii lui, găsesc personajul din social media ca fiind unul dintre cele mai neatractive atribute ale lui„.

Zurcher este de părere că nimic din dezbatere nu a influenţat dinamica alegerilor. Doug Schoen de la Fox News a scris că seara s-a încheiat fără surprize şi că nimic din ce s-a întâmplat nu va schimba opţiunile de vot. Dezbaterii i-a lipsit substanţa, a mai spus el, însă, „în ceea ce priveşte stilul, în opinia mea, preşedintele Trump a fost câştigător clar”. „Trump a fost la conducerea conversaţiei, la controlul discuţiei, şi, dacă nu prezidenţial, cu siguranţă mai stăpân„.

Totuşi, „Biden a fost capabil să îşi ţină firea în marea parte din dezbatere„. „Reprezentaţia lui a invalidat, în mare parte, atacurile anterioare ale preşedintelui privind acuitatea mentală şi abilităţile cognitive ale lui Biden„. Celelalte două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute la 15 şi 22 octombrie, la Miami (Florida), respectiv la Nashville (Tennessee).

Cea dintre vicepreşedintele republican Mike Pence şi partenera de cursă a lui Joe Biden, senatoarea Kamala Harris, fost procuror, va avea loc pe 7 octombrie la Salt Lake City (Utah).