Alegeri SUA. Barack Obama către americani: Soarta republicii este în mâinile voastre

Președintele Barack Obama le-a cerut miercuri conaționalilor săi americani să se mobilizeze pentru a o alege în funcția de președinte pe candidata democrată Hillary Clinton și a-i stopa astfel drumul către Casa Albă rivalului său republican Donald Trump, estimând că 'soarta republicii' este în joc, transmite AFP.

02 nov. 2016, 21:16
Alegeri SUA. Barack Obama către americani: Soarta republicii este în mâinile voastre

”Puteți alege prima femeie președinte; aveți ocazia de a scrie istoria”, a spus Obama în cadrul unui miting electoral desfășurat în orașul Chapel Hill, în statul Carolina de Nord.

”Dacă Hillary câștigă Carolina de Nord, ea câștigă (alegerile prezidențiale din SUA de pe 8 noiembrie, n.r.). Iar când am spus că soarta republicii este în mâinile voastre, nu glumeam. Respingeți frica! Alegeți speranța! Votați!”, a adăugat liderul de la Casa Albă adresându-se susținătorilor Partidului Democrat.

Barack Obama a vorbit si despre procedurile FBI. El a spus ca este important ca investigațiile guvernamentale să nu permită ca sugestiile sau „insinuările” să influențeze opinia publică, după ce FBI a anunțat noi e-mailuri având o posibilă legătură cu investigația privind candidatul democrat la alegerile prezidențiale Hillary Clinton, relatează Reuters.

Președintele democrat a afirmat într-un interviu la radio că nu dorește să se amestece în proces după ce Biroul Federal de Investigații a anunțat că a găsit noi e-mailuri ce ar putea să se refere la utilizarea de către Clinton a unui server de e-mail privat pentru serviciu în timp ce ea era secretar de stat. 
    
Directorul FBI James Comey a declarat că nu este clar dacă aceste e-mailuri sunt semnificative. Decizia sa de a anunța descoperirea acestor e-mailuri a afectat drastic campania prezidențială cu 11 zile înaintea alegerilor din 8 noiembrie și a atras critici puternice din partea democraților. 
    
„Eu cred că există o normă ca atunci când există investigații, noi să nu acționăm pe baza unor insinuări, nici pe baza unor informații incomplete și nici pe scurgeri de informații”, a declarat Obama