Alegeri SUA: Fundaţia Clinton recunoaşte că a acceptat 1 milion de dolari din partea Qatarului

Fundaţia Clinton a confirmat că a acceptat o donaţie în valoare de un milion de dolari din partea Qatarului, pe când Hillary Clinton era secretar de Stat, fără să informeze Departamentul de Stat, în pofida faptului că ea s-a angajat că va permite departamentului să examineze donaţii noi şi creşteri importante ale unor donaţii din partea unor guverne străine, relatează Reuters, citată de news.ro.

05 nov. 2016, 10:34
Alegeri SUA: Fundaţia Clinton recunoaşte că a acceptat 1 milion de dolari din partea Qatarului

Oficialităţi din Qatar au promis această sumă în 2011, pentru a marca împlinirea vârstei de 65 de ani de către Bill Clinton, soţul lui Hillary, şi au încercat să se întâlnească cu fostul preşedinte personal în anul următor pentru a-i înmâna cecul, potrivit unui e-mail al lui John Podesta, directorul campaniei prezidenţiale a lui Clinton. Acest e-mail a fost furat de hackeri din contul lui Podesta şi a fost publicat luna trecută de WikiLeaks.

Hillary Clinton a semnat un acord etic cu privire la fundaţia familiei, înainte să devină secretar de Stat în 2009. Acordul viza să sporească transparenţa şi să evite impresia că politica externă a Statelor Unite putea fi influenţată de donatori bogaţi. Ea a promis că însărcinatul cu etica la Departamentul de Stat avea să fie informat şi că avea să poată să-şi exprime îngrijorarea în cazul în care un nou guvern sau unul care o făcuse deja – precum Qatarul – voia să facă o donaţie pentru a sprijini programe ale fundaţiei.

Reprezentanţi ai Fundaţiei Clinton au refuzat luna trecută să confirme donaţia din partea Qatarului. Un purtător de cuvânt al fundaţiei, Brian Cookstra, a declarat săptămâna aceasta că instituţia a primit un cadou în valoare de un milion de dolari din partea Qatarului, dar că acest lucru nu reprezintă o „creştere importantă” a susţinerii ţării de la Golful Persic faţă de asociaţia de caritate. Cookstra a refuzat să spună dacă oficiali din Qatar s-au întâlnit cu Bill Clinton.

Citeşte şi Alegeri SUA: Avantajul lui Hillary Clinton în faţa lui Donald Trump este de 2%

Reprezentanţi ai Ambasadei Qatarului din Washington şi Consiliul de Miniştri de la Doha au refuzat să comenteze cu privire la această donaţie, iar Departamentul de Stat a anunţat că nu a primit spre examinare vreun cadou din partea Qatarului şi a subliniat că era responsabilitatea fundaţiei să informeze departamentul cu privire la donaţii care necesitau atenţia Washingtonului.

Potrivit site-ului fundaţiei, pe care este postată o listă cu donatori împărţiţi pe categorii şi în care este afişat totalul donat, Guvernul Qatarului a donat în mod direct între unul şi cinci milioane de dolari de-a lungul timpului.

Fundaţia Clinton a anunţat că nu va mai accepta bani de la guverne străine în cazul în care Hillary Clinton este aleasă preşedintă şi că revizui programele care depind de finanţarea unor guverne străine.