Alegeri SUA: Republicanii, dezgustaţi de campania candidatului lor, nu o mai finanţează.Trump riscă să provoace un tsunami democrat

Peste 70 de republicani influenți, dezgustați de campania prezidențială a lui Donald Trump, au scris o scrisoare către partid pentru ca acesta să nu o mai finanțeze și să se concentreze mai degrabă pe alte scrutinuri parlamentare din noiembrie.

13 aug. 2016, 10:02
Alegeri SUA: Republicanii, dezgustaţi de campania candidatului lor, nu o mai finanţează.Trump riscă să provoace un tsunami democrat

Mai mulți republicani cer sistarea finanțării campaniei lui Donald Trump.’Capacitatea lui Donald Trump de a dezbina, incompetența lui, imprudențele și impopularitatea sa record riscă să transforme aceste alegeri într-un tsunami democrat’, se spune în această scrisoare adresată președintelui Partidului Republican, Reince Priebus, a cărei copie a fost obținută de site-ul Politico.

Semnatarii ei cer un ‘transfer imediat’ al fondurilor partidului spre alegerile pentru Senat (o treime din Senatul american va fi reînnoit în noiembrie) și pentru Camera Reprezentanților (sunt în joc toate cele 435 de mandate), pentru a-i ajuta pe candidații republicani ale căror perspective sunt slăbite de impopularitatea lui Trump. ‘Aceasta nu ar trebui să fie o decizie greu de luat, șansele lui Donald Trump de a fi ales evaporându-se puțin câte puțin în fiecare zi’, se subliniază în scrisoare.

Citeşte şi Alegeri SUA. Donald Trump, declaraţii incendiare: Barack Obama a creat Statul Islamic. El este fondatorul grupării jihadiste

Referindu-se la cele mai recente episoade polemice, semnatarii scrisorii estimează că republicanii s-au raliat ‘unei campanii de furie și excluziune, care și-a bătut joc și a ofensat milioane de alegători, inclusiv persoane cu handicap, femei, musulmani, minorități’.

Această scrisoare, care denunță ‘tendințele autoritare periculoase’ ale lui Trump, a început să circule săptămâna aceasta și ar urma să fie trimisă săptămâna viitoare lui Priebus. Ea a fost deja semnată de numeroși responsabili și membri-cheie ai partidului, potrivit Politico.