Alegeri SUA: Un candidat fără şanse ar putea decide cine va fi viitorul preşedinte al Americii

Evan McMullin este un candidat fără șanse, dar care, paradoxal, este cel care ar putea decide câștigătorul scrutinului din SUA.

08 nov. 2016, 18:14
Alegeri SUA: Un candidat fără şanse ar putea decide cine va fi viitorul preşedinte al Americii

Cum toată atenția alegerilor prezidențiale din SUA este acaparată de cei doi protagoniști principali, democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump, ceilalți candidați considerați fără șanse sunt aproape ignorați, însă unul dintre ai ar putea juca un rol important în deznodământul scrutinului.

Trump era aproape sigur că va obține cei șase electori ai statului Utah, până când în cursa electorală a intrat Evan McMullin, un mormon conservator, fost agent al CIA, care acum are șanse să iasă câștigător în acest stat, relatează CBS News, citat de Agerpres.

‘Cred că Hillary Clinton este profund coruptă. Ea este dispusă să sacrifice secretele și informațiile ce privesc securitatea noastră națională. Cât despre Donald Trump, cred că el este dispus să divizeze țara — rasă contra rasă, religie contra religie — și el reprezintă un adevărat pericol pentru țara noastră’, a spus Evan McMullin într-o declarație acordată acestui post.

Citeşte şi Alegeri SUA. Rezultatul scrutinului depinde de 13 state-cheie

El se regăsește pe buletinele de vot din 11 state, însă numai în Utah are șanse să iasă pe primul loc și să câștige astfel electorii acestui stat. Iar dacă vom avea un rezultat atât de strâns încât nici Clinton și nici Trump nu obțin cel puțin 270 de electori, Camera Reprezentanților este cea care va alege președintele, într-o astfel de cursă urmând să intre și McMullin dacă el câștigă în Utah.

Deși acest stat este unul dintre cele favorabile lui Trump, campania electorală a căpătat o întorsătură neplăcută după ce un susținător al acestuia l-a atacat pe McMullin, sugerând despre el că ar fi homosexual, întrucât la vârsta de 40 de ani nu are nici măcar o iubită, potrivit Agerpres.

Echipa de campanie a lui Trump s-a delimitat de aceste afirmații, dar McMullin insistă că dezacordurile dintre el și Trump sunt semnificative. ‘Donald Trump se teme de mine și de ceea ce campania mea face în Utah și în altă parte (…) Se teme că va fi umilit. Este un tip foarte fragil’, a apreciat fostul agent al CIA.