ALEGERI UNGARIA: Partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, câştigă detaşat, potrivit exit-poll-urilor UPDATE

Partidul conservator al lui Viktor Orban, acuzat de derive antidemocratice în ultimii patru ultimii ani, se plasează lejer în frunte la alegerile legislative desfăşurate duminică în Ungaria, potrivit exit-poll-urilor.

06 apr. 2014, 19:07
ALEGERI UNGARIA: Partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, câştigă detaşat, potrivit exit-poll-urilor UPDATE

ALEGERI UNGARIA UPDATE: Partidul de guvernământ din Ungaria Fidesz va avea o majoritate în viitorul parlament, pe baza primelor rezultate ale alegerilor de duminică, a declarat parlamentarul Fidesz Gergely Gulyas pentru televiziunea publică, informează agenţia Reuters.     

‘Pe baza diferenţelor /între partide/, am putea spune acum sigur că pentru prima dată de la schimbarea regimului, un guvern de centru-dreapta va guverna două mandate succesive’, a declarat Gulyas.  

‘Noi nu vedem încă amploarea exactă a victoriei noastre în alegeri, dar este clar că alianţa Fidesz – Creştin-Democraţi va avea mai mult de 100 de locuri în viitorul parlament redus la 199 de membri /numeric la jumătate n.r./’, a adăugat el.
Reuters adaugă că pe baza estimărilor Biroului Electoral după ce au fost numărate 47% din sufragiile exprimate, FIDESZ va câştiga 134 din 199 de mandate în parlament, Alianţa de Stânga 39 de locuri şi Jobbik 26.

Partidul conservator al premierului Viktor Orban, FIDESZ, acuzat de devieri antidemocratice, se află în fruntea voturilor la alegerile legislative desfăşurate duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

FIDESZ obţine astfel 48% din voturi, în timp ce Alianţa de Stînga, 27%, iar partidul de extremă dreaptă Jobbik, 18%, potrivit institutului Nezopont, preluat de AFP.

Potrivit institutului de referinţă Nezopont, el este creditat cu 48% din voturi faţă de 27% pentru alianţa de stânga şi 18% pentru partidul de extremă-dreaptă Jobbik. 
Micul partid de centru-stânga şi ecologic LPM reuşeşte să se menţină în parlament cu 6%. În 2010, Fidesz a obţinut 52,7% din voturi şi două treimi din deputaţi.’Sper că participarea va fi ridicată astăzi, deoarece aceasta va facilita instalarea unui guvern puternic’, şi-a exprimat speranţa Viktor Orban, 50 de ani, după ce a votat la Budapesta în timpul dimineţii.

Circa 8,2 milioane de alegători au fost chemaţi să aleagă 199 de deputaţi prin intermediul unui scrutin acum cu un singur tur. Primele rezultate parţiale din numărarea buletinelor de vot sunt aşteptate mai târziu în timpul nopţii, ca şi repartizarea de locuri în parlament.