Alegerile locale 2020. Candidaţii care îţi smulg un zâmbet fără să facă nimic

Alegerile locale, spre deosebire de alte scrutinuri, au darul de a scoate la suprafaţă, mai mult decât de obicei, personaje pestriţe care se viseză şefi peste comunitate, încercând să sfideze destinul care le-a hărăzit nume demne de milă sau pline de haz.

20 sept. 2020, 04:31

Înainte de a-i vota, lumea râde de ei. Sunt candidaţii ale căror nume a luat-o înaintea renumelui, iar munca lor în campania electorală este dublă, pentru că ei trebuie să convingă electoratul că numele de familie nu indică adevărata fire a lor. Este cazul lui Cristinel Hoţescu, candidatul USR-PLUS la funcţia de primar al municipiului Râmnicu Sărat. „Când am decis să candidez m-am gândit şi la aspectul numelui, dar am zis că să fac ceva valuri maxim la nivel local, nu credeam că va ajunge la nivel naţional”, a recunoscut Hoţescu, al cărui afiş electoral a devenit viral.

Cot la cot cu furtul, patima băuturii este una dintre marile probleme ale românilor, astfel că pe listele electrale sunt nume care amintesc de această apucătură. Un exemplu vine de la Mangalia, unde USR-PLUS ne-o propune în Consiliul Local pe Nicoleta Cinzeacă, „cinzeaca” nefiind altceva decât măsură pentru băuturile tari, în special ţuică.

Nimic nu este mai rău pentru o comunitate decât să aibă în frunte un primar nepriceput sau cu capul în nori, dar Platforma Social-Liberal Creştină încearcă să sfideze prejudecăţile şi ni-l propune la funcţia de primar al municipiului Arad pe Rivelino Căscătău. Şi, ca să fie tacâmul complet, acesta şi-a pus soţia, mama, soacra şi fina pe lista candidaţilor la Consiliul Local.

Tot în categoria nefericiţilor cu nume de râs îl avem pe Alexandru Bucălău, candidat PNL pentru CJ Brăila. Afişul său electoral a devenit de asemenea viral, fiindcă din poză reiese că politicianul este atât „bucălat”, onorându-şi numele de familie, cât şi aparent foarte îmbufnat.


Există însă şi candidaţi pentru care numele nu mai înseamnă nimic, iar comunitatea îi ştie după poreclă. Şi ca să fie siguri că nu se face vreo confuzie la vot au ţinut să sublinieze asta pe afişul electoral. Este cazul lui Marcu Gheorghe, candidat la primăria comunei Cernica, acesta afişând şi numele sub care este cunoscut în zonă, „Dan Pantalone”.

Alegeri câștigate de Bucșă

Un alt gen de confuzie se stârneşte în rândul alegătorilor când vine vorba de candidaţi care au acelaşi nume. Iar situaţiile de genul acesta sunt foarte multe. Spre exemplu, la Alțâna, în Sibiu, Bucșă are mari șanse să fie primar. Dar care Bucșă? Ioan Bucșă de la PSD, Ioan Bucșă de la PNL sau Aron Bucșă de la USR? Situaţia i-a dat lui Dan Barna să facă şi o glumă: „De aceea vă tot spun: USR-PLUS e altfel”, cu referire la candidatul cu prenumele Aron.

La Vereşti, în judeţul Suceava, situaţia e şi mai şi. Toţi cei 15 candidaţi propuşi de Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa” la funcţia de consilier poartă acelaşi nume, Stănescu. Mai mult, pe două candidate le deosebeşte o singură literă: Verginica vs. Virginica. Tot în Suceava, la Botoşana, Ioan Ghiaţă, actualul primar PNL, candidează împotriva vecinului său Ioan Ghiaţă de la PSD. Cei doi au şi acelaşi prenume al tatălui, Gheorghe, dar nici măcar nu sunt rude. Şi la Onceşti, în Maramureş, e o situaţie bulversantă, existând nouă candidaţi cu acelaşi nume, Ioan Godja. „probabil căla nivel local oamenii se cunosc între ei, dar din perspectiva corectitudinii listelor e un lucru imposibil”explică Septimius Pârvu, expert în procese electorale la Expert Forum. Şi tot în Maramureş, dar la Bogdan Vodă, numai puţin de 11 Vasile Mariş candidează la postul de consilier.

În categoria ineditului intră şi primarul Sascutului, Ioan Răuţă. Acesta iese în evidenţă prin mustaţa sa stufoasă, care l-ar face invidios şi pe In Ţiriac. Pentru oameni asta n-a fost însă o problemă în a-l vota primar în 1996, 2000 şi 2004, iar apoi din nou în 2016. Acum, Ioan Răuţă candidează pentru un al cincilea mandat.