Alegerile locale din România, în presa străină: Primul test pentru clasa politică, după incendiul din Colectiv

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne duminică pentru a-şi desemna primarii şi consilierii locali, alegerile fiind marcate de dosare de corupţie care îi vizează pe candidaţi sau pe foşti edili şi constituind primul test pentru clasa politică după incendiul din Colectiv, susţine AFP.

05 iun. 2016, 10:16
Alegerile locale din România, în presa străină: Primul test pentru clasa politică, după incendiul din Colectiv

La Bucureşti, primăria este în prezent condusă de un interimar, întrucât fostul primar, Sorin Oprescu, este urmărit penal într-un dosar de luare de mită. Cinci din cei şase primari ai sectoarelor Capitalei sunt, de asemenea, acuzaţi în diverse dosare, informează L’Orient le Jour, citând AFP.

În pofida problemelor lor judiciare, numeroşi candidaţi din ţară se prezintă duminică în faţa alegătorilor, consideră Agenţia France-Presse.

„Vedem încă o dată că la 26 ani de la înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu încă nu avem nivelul de cultură civică necesar pentru pune presiune pe acei candidaţi astfel încât ei să nu îşi mai depună candidatura”, a declarat pentru AFP, analistul politic Radu Magdin.

Acest vot constituie primul test pentru clasa politică a ţării după incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti care a şocat ţara şi care a condus la căderea Guvernului social-democrat (PSD) al lui Victor Ponta, susţine AFP. Ţara este în prezent condusă de un Executiv format din tehnocraţi.

CITEŞTE ŞI ALEGERI LOCALE 2016 NEREGULI ÎN MAI MULTE JUDEŢE. Scandaluri în secţiile de votare, ştampile dispărute şi bani oferiţi