Alegerile parlamentare 2020. Sloganul „O Românie fără hoţie” este legal. BEC a admis contestaţia USR-PLUS

Biroul Electoral Central a admis contestaţia Alianţei USR-PLUS împotriva Hotărârii Biroului Electoral Judeţean Dâmboviţa prin care s-a interzis folosirea sloganului "O Românie fără hoţie", pe motiv că ar fi discriminatoriu.

15 nov. 2020, 19:19
Alegerile parlamentare 2020. Sloganul „O Românie fără hoţie” este legal. BEC a admis contestaţia USR-PLUS

Alegerile parlamentare 2020.

Sloganul „O Românie fără hoţie” poate fi folosit de Alianţa USR-PLUS în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2020.

BEC a constatat că BEJ Dâmboviţa şi-a depăşit competenţele legale atunci când a stabilit că sloganul USR-PLUS ar fi discriminatoriu.

BEC mai constată că sloganul „O Românie fără hoţie” reprezintă doar un îndemn la respectarea legii şi, astfel, o manifestare cu bună-credinţă a libertăţii de exprimare.

Citeşte şi: SONDAJ CURS: PNL pierde teren în faţa PSD, alianţa USR-PLUS este în creştere

„Analizând conţinutul sloganului contestat în speţă, se constată că nu se poate vorbi nici de o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, întrucât acesta nu vizează transmiterea de informaţii şi mesaje cu caracter discriminator şi defăimător cu privire la candidaţi participanţi la campania electorală, de natură a prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine a acestora. De asemenea, Biroul Electoral Central apreciază că sloganul contestat nu afectează integritatea şi eficacitatea procedurii electorale”, precizează BEC.

Alegerile parlamentare 2020. Biroul Electoral de Cirumscripţie Judeţeană 16 din Dâmboviţa admisese o contestaţie a PSD şi a stabilit că „transmiterea în spaţiul public în timpul campaniei electorale, a unor mesaje de natura celui menţionat în sesizare, respectiv „O Românie fără hoţie”, pe acelaşi afiţ pe care apare îndemnul de a vota Alianţa USR – PLUS, prezintă un pronuţat caracter defăimător , întrucât este de natură a induce în eroare electoratul transmiţând în mod direct ideea că restul competitorilor electorali ar agrea o situaţie contrară mesajului din slogan, în sensul că aceştia ar favoriza încălcarea legii penale”.

Citeşte şi: http://USR-PLUS cere donaţii de la susţinători în sprijinul campaniei „Fără penali în funcţii publice”

SONDAJ CURS: PNL pierde teren în faţa PSD, alianţa USR-PLUS este în creştere

Un sondaj CURS de tip Omnibus, realizat în perioada 1-10 noiembrie, arată un echilibru sensibil la vârful luptei electorale, unde PNL conduce cu32% din intenţia de vot, urmat îndeaproape de PSD, cu 29%, şi alianţa USR-PLUS, cu 16%, un scor suficient pentru a emite pretenţii la guvernare.

În partea inferioară a clasamentului regăsim PMP cu 7%, iar Pro România ține aproape cu 6%, în timp ce UDMR se menține la scorul obișnuit de 5%. Practic, toate cele trei partide se luptă pentru atingerea pragului electoral.