Alegerile pentru funcţia de primar în Moldova Nouă se reiau. BEC a anunţat data scrutinului – DOCUMENT

Biroul Electoral Central a anunţat, luni, că alegerile din oraşul Moldova Nouă din Caraş-Severin vor fi reluate în urma anulării scrutinului pentru funcţia de primar.

18 ian. 2021, 17:18
Alegerile pentru funcţia de primar în Moldova Nouă se reiau. BEC a anunţat data scrutinului – DOCUMENT

Alegerile pentru funcţia de primar în Moldova Nouă vor fi organizate în mai puţin de o săptămână. Biroul Electoral Central a anunţat că a luat această decizie, în condiţiile constatării fraudei electorale.

„Ţinând cont de faptul că, la data pronunţării de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a deciziei nr. 60 / 13.01.2020, Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 142/30.09.2020 a dobândit caracter definitiv sub aspectul constatării fraudei electorale, Biroul Electoral Central stabileşte că în data de 24 ianuarie 2021 se repetă scrutinul pentru funcţia de primar în circumscripţia electorală orăşenească Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin”, au anunţat reprezentanţii BEC.

Vezi aici Comunicat BEC 18.01.2021.

Citeşte şi: Mihai Tudose critică Pfizer şi îi cere Comisiei Europene să ia atitudine. „Situaţia este inacceptabilă!”

Alegerile pentru funcţia de primar în Moldova Nouă se reiau. Adrian Torma, edilul care a câştigat scrutinul, acuzat de fraude electorale

După alegerile locale din septembrie 2020, Moldova Nouă funcţionează fără primar, viceprimar și fără Consiliu Local. În aceste condiţii, orașul este condus de secretarul Primăriei Moldova Nouă.

Primarul ales în septembrie, Adrian Torma, şi consilierii locali, nu au fost validaţi nici până în ianuarie 2021, după ce au fost depuse mai multe contestaţii.

Cu câteva zile înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020, Biroul Electoral de Circumscripţie Moldova-Nouă  a invalidat lista de consilieri depusă de Alianţa PSD-PRO România şi candidatura lui Adrian Torma, la funcţia de Primar. Reclamaţia a fost depusă, întrucât Adrian Torma nu a semnat protocolul de Alianță, document din dosarul de candidatură, conform Europafm.

Cu toate că Adrian Torma a câştigat alegerile pentru fotoliul de primar al oraşului Moldova Nouă cu aproape 43% dintre voturi, Biroul Electoral Central a admis sesizarea PNL Caraş-Severin. Conform procedurii, scrutinul trebuia reluat la 11 octombrie.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă cere permis de port-armă: „Sunt urmărită peste tot. Dacă am armă, mă apăr singură”

Potrivit sursei citate, decizia BEC interzice şi candidatura lui Adrian Torma, fiind acuzat de fraudă electorală. Social-democraţii au contesta în instanţă Hotărârea BEC, a urmat judecata, iar Curtea de Apel de la Timișoara i-a dat câștig de cauza lui Adrian Torma. A urmat o nouă contestaţie din partea liberalilor și s-a ajuns până la Înalta Curte.

Instanţa a pronunțat în ședință publică hotărârea prin care se anulează hotărârea Curții de Apel Timișoara și rămâne ca definitivă hotărârea Biroului Electoral Central, referitoare la alegerile locale din Moldova Nouă. Astfel, alegerile pentru funcția de primar la Moldova Nouă se repetă, fără candidatura lui Adrian Torma.

Citeşte şi: Încă un lider PNL îi cere demisia lui Ludovic Orban, după Rareş Bogdan: „PNL are nevoie de o echipă, nu de un om”