Aleksandr Lukașenko, dialog spumos cu jurnaliștii. „Fratele mai mic al lui Vladimir Putin” a cerut reporterilor să-și ceară scuze pentru că l-au etichetat drept „dictator”

Aleksandr Lukașenko este etichetat de presa occidentală drept „ultimul dictator al Europei". Totuși, președintele din Belarus ține să-i contrazică pe contestatari. 

06 iul. 2023, 21:05
Aleksandr Lukașenko, dialog spumos cu jurnaliștii. „Fratele mai mic al lui Vladimir Putin” a cerut reporterilor să-și ceară scuze pentru că l-au etichetat drept „dictator”

Joi, 6 iulie, Aleksandr Lukașenko, a ținut să-i pună la punct pe contestatari. El a respins ideea că ar fi adeptul unui stil de conducere autoritar.

Aleksandr Lukașenko a avertizat jurnaliștii prezenți în fața sa că trebuie să-și ceară scuze dacă au îndrăznit să-l eticheteze pe președintele bielorus drept dictator.

„În ceea ce privește ‘ultimul dictator al Europei’, ar trebui să îmi cereți scuze astăzi!”, le-a transmis el jurnaliștilor strânși la Palatul Independenței de la Minsk.

„Nu sunt un dictator, și dacă aș fi, nu sunt ultimul”, a susținut președintele, care a adăugat că „puterea nu este dată pentru a bălti în noroi”. „Nu decid eu dacă sunt la putere sau nu (…) oamenii mi-au încredințat această funcție înaltă”, s-a mai apărat el.

Ce spune Aleksandr Lukașenko despre o posibilă retragere de la putere

În aceeași zi, Lukașenko a vorbit și despre retragere. Liderul de la Minsk a declarat voalat că nu poate sta departe de putere.

„Uneori îmi pun această întrebare dar apoi mă oprește o alta: ce se va întâmpla în viitor?

Nu cred că sunt indispensabil, dar ce s-ar întâmpla dacă o persoană nouă distruge totul? Mă gândesc la ce se va întâmpla în viitor, ce se va întâmpla după mine?”, a mai spus Alexandr Lukașenko.

Președintele Belarusului a ajuns la putere în anul 1994. Într-un interviu oferit în 2012, el se arăta mai degrabă flatat de eticheta de „dictator”.

În vârstă de 68 de ani, Aleksandr Lukașenko este considerat „fratele mai mic al lui Vladimir Putin„, pentru poziția sa obedientă față de liderul de la Moscova.