Aleksandr Lukaşenko îi ironizează pe americani, care se confruntă cu o criză de lapte pentru sugari: „Suntem gata să-i ajutăm, putem să le livrăm şi mâine”

Președintele belarus Alexander Lukașenko, vizat de sancțiunile americane, s-a oferit vineri, nu fără ironie, să livreze lapte pentru sugari care lipsește de luni de zile în Statele Unite.

03 iun. 2022, 20:45
Aleksandr Lukaşenko îi ironizează pe americani, care se confruntă cu o criză de lapte pentru sugari: „Suntem gata să-i ajutăm, putem să le livrăm şi mâine”

Statele Unite se confruntă de câteva luni cu probleme de aprovizionare cu lapte pentru sugari legate de Covid-19. Criza s-a agravat și când o fabrică a producătorului Abbott s-a închis în februarie, după o rechemare a unor produse suspectate că ar fi provocat moartea a doi sugari. Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, este un aliat al lui Putin.

„Suntem gata să-i ajutăm pe americani, livrându-le lapte pentru sugari. Dacă vor, o putem face chiar mâine”, a declarat şeful statului belarus, citat de Mariustuca.ro.

Regimul autoritar al lui Alexandru Lukașenko, care a condus Belarusul cu o mână de fier din 1994 și a cărui realegere în 2020 este contestată, este vizat de ani de zile de sancțiunile americane. În martie, Washington a anunțat noi sancțiuni economice împotriva lui pentru corupție și încălcări ale drepturilor omului. Belarus este principalul aliat al Rusiei, care este angajată din 24 februarie într-o ofensivă în Ucraina. Această țară a devenit o bază pentru soldații ruși.

Citeşte şi: Rusia vrea să discute despre prevenirea celui de-al Treilea Război Mondial

Minskul va permite tranzitul cerealelor din Ucraina către porturile Mării Baltice dacă i se permite, în schimb, să expedieze mărfuri originare din Belarus din aceste porturi, a declarat preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Subiectul a fost discutat, vineri, într-un apel telefonic între Lukaşenko şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Belta.

”În prezent, toată lumea discută despre probleme de logistică… Bine, putem vorbi. Nu ne deranjează: aduceţi-le (n.r. cerealele) prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri”, a afirmat Likaşenko, potrivit cotidianului local Belarus Today.

Belarusul, un mare producător mondial de potasiu, a fost vizat de sancţiuni occidentale stricte din 2021, care i-au perturbat exporturile de îngrăşăminte prin porturile de la Marea Baltică.

Citeşte şi: Gata, s-a terminat, victoria lui Putin este aproape. Anunţul din Rusia care îl îngenunchează pe Zelenski