Aleksei Navalnîi a intrat în greva foamei. Opozantul lui Putin are dureri şi se plânge că medicul nu a fost lăsat să-l consulte

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, încarcerat într-o colonie penitenciară, a anunţat miercuri că a intrat în greva foamei, denunţând lipsa accesului la îngrijiri medicale şi o formă de "tortură" prin privarea de somn.

31 mart. 2021, 19:19
Aleksei Navalnîi a intrat în greva foamei. Opozantul lui Putin are dureri şi se plânge că medicul nu a fost lăsat să-l consulte

„Declar greva foamei pentru a cere aplicarea legii şi pentru ca un medic pe care l-am ales eu să fie lăsat să vină să mă vadă”, a scris pe contul său de Instagram Aleksei Navalnîi, care susţine că suferă de dureri de spate şi de picioare. Potrivit Reuters, mesajul a fost publicat prin intermediul avocaţilor săi. „Ce altceva pot face? Am dreptul de a cere să vină un medic şi să primesc medicamente. În mod stupid, nu mi se asigură nici una, nici cealaltă„, a adăugat el, citat de Associated Press.

Acest anunţ intervine după ce opozantul Kremlinului a declarat săptămâna trecută că sănătatea sa se deteriorează. Victimă a unei otrăviri cu agent neurotoxic în luna august a anului trecut, el a imputat acest lucru Kremlinului, care respinge orice implicare.

Militant anticorupţie şi critic feroce al preşedintelui Vladimir Putin, el a fost arestat în luna ianuarie, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde era în convalescenţă.

Citeşte şi Aleksei Navalnîi se teme că va fi trimis la carceră. „Condiţiile de acolo sunt aproape de tortură”

În februarie, el a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru o afacere de fraudă care datează din 2014 şi despre care el însuşi, ONG-uri şi numeroase capitale occidentale susţin că este una politică. Săptămâna trecută, apropiaţii săi au spus că se tem că sănătatea sa se va deteriora în detenţie, opozantul plângându-se de dureri la spate şi la piciorul drept. Administraţia penitenciară a estimat la rândul său că starea sa de sănătate este „satisfăcătoare”.

Miercuri, Aleksei Navalnîi a afirmat că are dureri şi la piciorul stâng. „Nu mai simt părţi din piciorul meu drept şi acum din piciorul stâng”, a scris el.

El a reafirmat, de asemenea, că este victima „unei torturi prin privare de somn”, dând asigurări că e trezit „de opt ori pe noapte” cu prilejul controalelor gardienilor.

Luni, Aleksei Navalnîi a afirmat pe Instagram că a primit mai multe avertismente de la momentul încarcerării sale, ceea ce îl expune la o posibilă trimitere la izolare.

Citeşte şi Rusia a umplut închisorile cu susţinătorii lui Navalnîi. Arestaţii au fost mutaţi în centre pentru imigranţi, din cauza suprapopulării puşcăriilor