Aleksei Navalnîi va fi mutat din puşcărie la spital. Decizie de ultimă oră luată la Kremlin

Serviciul penitenciar de stat rus a declarat luni că a fost luată decizia de a-l transfera din închisoare la spital pe liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, aflat în a treia săptămână de grevă a foamei.

19 apr. 2021, 13:04
Aleksei Navalnîi va fi mutat din puşcărie la spital. Decizie de ultimă oră luată la Kremlin

Decizia autorităţilor ruse vine la două zile după ce medicul lui Aleksei Navalnîi a spus că starea de sănătate a opozantului rus se deteriorează rapid și acesta ar putea fi la un pas de moarte. Serviciul penitenciar de stat, FSIN, a informat într-un comunicat că Navalnîi va fi transferat la un spital penitenciar aflat în oraşul Vladimir, la 180 de kilometri est de Moscova. Potrivit comunicatului, starea lui Navalnîi este considerată „satisfăcătoare”, iar acesta a acceptat să ia suplimente de vitamine.

Anastasia Vasilieva, medicul personal al opozantului rus, şi alţi trei medici, printre care un cardiolog, au solicitat la sfârşitulo săptămânii trecute acces imediat la Aleksei Navalnîi, potrivit unei scrisori adresate serviciilor penitenciare ruse şi publicate pe contul de Twitter al Anastasiei Vasilieva, citat de AP.

Citeşte şi Aleksei Navalnîi, disperat după două luni de puşcărie. „M-au băgat într-un lagăr de concentrare”

Potrivit acesteia, nivelul concentraţiei de potasiu în sângele lui Navalnîi a atins un nivel ”critic” de 7,1 milimoli pe litru, ”ceea ce semnifică încă o dată o funcţie renală alterată şi faptul că grave probleme de ritm cardiac pot surveni dintr-un minut în altul”.

Informaţia făcut repede înconjurul lumii, iar Casa Albă a avertizat, duminică, că vor exista „consecinţe” pentru Rusia dacă Aleksei Navalnîi va muri. „În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare„, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden, pe canalul CNN.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susţinătorii săi şi medicii ruşi. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia.

Citeşte şi Aleksei Navalnîi se teme că va fi trimis la carceră. „Condiţiile de acolo sunt aproape de tortură”