Alertă maximă în Marea Neagră. Militarii români se antrenează alături de alți militari NATO pentru apărarea granițelor din Est

Trupele NATO sunt în alertă maximă în Marea Neagră. Sistemele de Artilerie de Înaltă Mobilitate (HIMARS) au fost testate la Capu Midia și la baza militară de la Cincu.

15 aug. 2022, 23:51
Alertă maximă în Marea Neagră. Militarii români se antrenează alături de alți militari NATO pentru apărarea granițelor din Est

Zilele trecute, militarii români alături de colegii lor din cadrul trupelor NATO, staționate pe teritoriul României, au desfășurat mai multe exerciții militare cu sistemele HIMARS.

Citește și Vasile Dâncu se teme că militarii vor părăsi Armata Română. Ministrul anunţă creşterea de urgenţă a indemnizaţiilor

Rachete cu rază de acțiune scurtă au fost trase la baza militară de la Cincu, acolo unde se află un grup tactic al NATO. Zilele trecute, militarii din Brașov s-au deplasat către poligonul Capu Midia, singurul din România în care se execută trageri antiaeriene. Acolo soldații au efectuat mai multe trageri cu rachete cu rază medie de acțiune.

”Militarii trebuie să execute antrenamente, inclusiv trageri de luptă cu armamentele pe care le au în dotare. Este un fapt normal să se execute aceste trageri indiferent că s-au executat la Cincu sau la suprafața apei în poligonul Midia”, a declarat generalul-maior în rezervă Dan Grecu, la România TV.

În zona de sud-est a României sunt disponibile mai multe sisteme de apărare franceze. Prezența lor se datorează faptului că NATO a dorit să creeze o bulă de securitate în zona Mării Negre care să permită Ucrainei o consolidare a controlului în Marea Neagră.

România deține încă din anul 2021, sisteme HIMARS. Până în anul 2024, sunt așteptate ca 48 de instalații care fac parte din sistemul de fabricație americană să intre în dotarea armatei române.

Primul sistem HIMARS a fost trimis la Focșani, însă războiul din Ucraina a determinat forțele NATO să realizeze și primele exerciții militare cu muniție reală.

”Este un lucru înbucurător prezența acestor sisteme de artilerie HIMARS în dotarea armatei române pentru că oferă un plus de siguranță. Această confruntare este o confruntare a artileriei și a rachetelor. Existența acestor mijloace moderne sunt absolut necesare pentru o țară cum este România, situată la extremitatea estică a flancului NATO. Aceste mijloce alături de celelalte mijloace puse la dispoziței de Occident, în special obuzierele M777 și sistemele M720 britanice, au mai diminuat diferența existentă la începutul războiului între armata rusă și cea ucraineană”, a declarat generalul-maior în rezervă Dan Grecu.

Citește și Ziua Marinei, sărbătorită în portul militar Constanţa. Iohannis: În câteva luni, ţara noastră a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează NATO