ALERTĂ: 9000 de soldaţi ruşi, pe teritoriul Ucrainei

Pe teritoriul Ucrainei luptă o grupare de trupe ruse în număr de 9 mii de militari, a declarat locotenentul Serghei Galușko, adjunctul șefului statului major al Operației antiteroriste din Donbas.

19 iun. 2015, 10:53
ALERTĂ: 9000 de soldaţi ruşi, pe teritoriul Ucrainei

Militarii ruși dispun de 532 unități de vehicule blindate, 153 unități de arme de artilerie, 190 tancuri, 89 unități de sisteme reactive multiple pentru lansare de rachete, 66 de mijloace de apărare aeriană și alte mijloace, informează „Liga.net”.

Oficialul a mai declarat că grupările teroriste numără 33 de mii de militanți care dispun de 368 de tancuri, peste 940 de mașini blindate, 375 de unități de arme de artilerie.

„Inamicul continuă să schimbe locația unităților și să facă rotația lor… pe teritoriul stației Matveev Kurgan și stației feroviare Pokrovskaia (ambele pe teritoriul Federației Ruse) au fost pregătite două eșaloane cu tehnică militară a inamicului pentru a fi trimise pe teritoriul țării noastre și a echipa formațiunile militare ilegale”, a comunicat reprezentantul statului major al operației antiteroriste.

Potrivit afirmațiilor lui Galușko, la stația Matveev Kurgan au fost pregătite pentru a trimise în Ucraina circa 30 de tancuri, 12 mașini blindate și sisteme de artilerie „Akația”. Și la stația Pokrovskaia se pregătesc eșaloane cu armament și tehnică militară nouă pentru a fi expediate insurgenților din estul Ucrainei. Anterior, surse din cadrul Statului Major au anunțat că la hotarul cu Ucraina se află 54 de mii de militari ruși.

Declarațiile oficialului ucrainean sunt confirmate nu și de ultimile date de recunoaștere NATO care susține că Rusia a susținut foarte mult și continuă să susțină insurgenții care au ocupat Donbasul.

În context, vine și recenta declarație a lui Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

„După cum țineți minte, Rusia mai întâi a declarat că trupele sale nu au fost implicate în evenimentele din Crimeea. Mai târziu însă a recunoscut că anexarea peninsulei a fost planificată cu mult timp înainte și a fost realizată de trupele ruse, iar președintele Putin chiar a decorat cu medalii pe acei care au participat la eveniment”, a menționat secretarul general al NATO.

„Realizarea deplină a înțelegerilor de la Minsk constituie calea spre pace. Escaladarea acțiunilor militare în jurul localității Mariinka de săptămâna trecută e un mare pas în urmă de pe calea păcii și cea mai mare încălcare a tratatului de la Minsk din februarie, de când a fost semnat”, a declarat oficialul NATO.

Potrivit Censor.net, în ultimele două-trei zile activismul insurgenților se concentrează pe sectoarele care mai înainte erau considerate ca liniștite.