ALERTĂ meteorologică în Marea Britanie

Marea Britanie se pregăteşte pentru prima sa furtună puternică din această iarnă, care ar urma să se manifeste începând de marţi seara, potrivit previziunilor serviciului de meteorologie, care a emis mai multe alerte de vreme rea din cauza formării unei aşa-numite "bombe meteorologice" în sudul Groenlandei.

09 dec. 2014, 19:13
ALERTĂ meteorologică în Marea Britanie

Vânturi foarte puternice ar putea afecta nordul şi centrul ţării din seara zilei de marţi şi până joi dimineaţa. O alertă de cod galben a fost emisă pentru zonele centrale şi de nord, iar una de cod portocaliu pentru Scoţia.

„Rafale de vânt cu viteze de 96 până la 112 kilometri pe oră se pot înregistra în zonele pentru care a fost emisă alerta, vântul putând ajunge chiar şi la 112-128 de kilometri pe oră în vestul şi nord-vestul ţării”, au adăugat meteorologii, atrăgând atenţia totodată în privinţa unor căderi de zăpadă, potrivit Agerpres.

Tot marţi, serviciul de meteorologie, Met Office, a publicat o imagine din satelit a „bombei meteorologice” în curs de formare în sudul Groenlandei. Fenomenul cunoscut sub acest nume este definit ca un ‘sistem în care presiunea scade cu 24 de milibari în 24 de ore’ şi apare „atunci când aerul uscat din stratosferă intră într-o zonă cu presiune scăzută’.

Această alertă de „bombă meteo” vine în contextul în care temperaturile hibernale s-au instalat de curând în Marea Britanie, la sfârşitul unei toamne neobişnuit de blânde. Potrivit Organizaţiei Mondiale de Meteorologie (OMM), temperaturile înregistrate în perioada ianuarie-octombrie pe glob ar putea face din 2014 cel mai cald an din 1880.