Alertă de drone la graniţa cu Ucraina. Noi mesaje Ro-Alert la Tulcea şi Galaţi. Radarele MApN au detectat o posibilă încălcare a spaţiului aerian românesc

Potrivit reprezentanţilor ISU Tulcea, mesajul vizează toată zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă, Galaţi.

30 sept. 2023, 07:56
Alertă de drone la graniţa cu Ucraina. Noi mesaje Ro-Alert la Tulcea şi Galaţi. Radarele MApN au detectat o posibilă încălcare a spaţiului aerian românesc
Armata rusă a atacat pentru prima dată Portul Chilia cu drone

UPDATE Ro-Alert. Războiul, la graniţele României. Radarul Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional

Războiul, la graniţele României. Radarul Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, în noaptea de vineri spre sâmbătă, forţele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina.

„În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniţei cu România, Ministerul Apărării Naţionale a alertat forţele aflate în Serviciul Poliţie Aeriană şi a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din Judeţele Tulcea şi Galaţi. Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galaţi”, informează MApN.

Ca urmare a acestui fapt, forţe ale ISU, Poliţiei şi Poliţiei de Frontieră au fost redirecţionate către zonele din proximitatea municipiului Galaţi unde au fost înregistrate semnalele radar de la ţinta respectivă.

„Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spaţiul aerian pe teritoriul naţional. Căutările vor continua şi în cursul acestei zile (sâmbătă – n.r.)”, potrivit MApN.

La ora 01.41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.

MApN informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de aceste atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Un nou mesaj Ro-Alert a fost emis, vineri seară, pentru localităţile din toată zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi, prin care oamenii sunt avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian şi sunt sfătuiţi să se adăpostească. La Galaţi au fost declanşate căutări după ce un apel la 112 a semnalat că ar fi căzut un obiect într-o zonă din apropierea oraşului. Conform prefectului judeţului Galaţi, zona a fost izolată. MApN a transmis sâmbătă simineaţă că sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galaţi.

”În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forţele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniţei cu România, Ministerul Apărării Naţionale a alertat forţele aflate în Serviciul Poliţie Aeriană şi a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din Judeţele Tulcea şi Galaţi. Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galaţi”, a transmis sâmbătă dimineaţă MApN, legat de mesaje Ro-Alert.

Şeful Statului Major al Armatei Române: „Dronele ruseşti pot lovi din greşeală infrastructura sau navele comerciale din apele teritoriale române”
Ca urmare, forţe ale ISU, Poliţiei şi Poliţiei de Frontieră au fost redirecţionate către zonele din proximitatea municipiului Galaţi unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv.

”Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spaţiul aerian pe teritoriul naţional. Căutările vor continua şi în cursul acestei zile. La ora 01.41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate”, relatează MApN.

MApN informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de aceste atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea, precizează instituţia.

UPDATE – „A căzut ceva, dar nu ştim ce şi cum, s-a măturat zona, care rămâne izolată până mâine dimineaţă când reluăm căutarea. Local am primit că ar fi căzut ceva. A sunat cineva din Galaţi la 112. Sunt 20 de jandarmi, 25 de pompieri, 3 autospeciale. Exact aşa s-a spus pe 112 că a căzut ceva, dar nu ştim ce, e posibil să nu fie nimic”, a afirmat sîmbătă noaptea prefectul judeţului Galaţi Claudiu Sorin Gavril, conform presei locale.

Citeşte şi: RĂZBOI în Ucraina: Atac dezlănţuit al Rusiei aproape de graniţa cu România. 30 de drone doborâte la Odesa!

”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul. Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 min”, se arată în mesajul transmis prin sistemul Ro-Alert.