Alertă de TBC la o şcoală din Buzău. Elevii şi profesorii, testaţi pentru bacilul Koch

Este alertă de TBC la o şcoală din Buzău. Un elev în vârstă de 18 ani a fost diagnosticat cu pleurizie tuberculoasă, iar colegii săi şi profesorii urmează să fie testaţi pentru bacilul Koch. 

06 mart. 2020, 11:33
Alertă de TBC la o şcoală din Buzău. Elevii şi profesorii, testaţi pentru bacilul Koch

Conducerea Liceului teoretic Radu Vlădescu din oraşul Pătârlagele a intrat în alertă, joi după-amiază, după ce a primit rezultatele analizelor în cazul unui elev care este internat de la sfârşitul lunii februarie la un spital din Bucureşti, cu o infecţie pulmonară.

„Nouă, la spital, pe 6 martie, ne-a sosit fişa de anunţare a cazului de TBC, de la Bucureşti, unde de pe 21 februarie este internat pacientul cu pleurizie cauzată de tuberculoză. Acum toţi cei care au intrat în contact cu bolnavul trebuie examinaţi la cabinetul de specialitate de la Nehoiu”, a declarat medicul Sergiu Remişovschi, directorul spitalului din Nehoiu, potrivit stiridebuzau.ro. 

Vineri dimineaţă, primii cinci copii au ajuns la dispensarul din Nehoiu pentru teste.

„Minorilor le vor fi făcută intrademoreacţia la tuberculină iar domnii profesori care au intrat în contact cu elevul depistat pozitiv cu TBC vor face radiografii pulmonare”, a precizat medicul Sergiu Remişovschi, directorul spitalului din Nehoiu. 

Mai mulţi părinţi sunt nemulţumiţi de modul în care a fost gestionată şi comunicată situaţia de criză din liceu.

Avem servicii, nu putem să-i ducem cu maşinile personale astfel că sunt nevoiţi să meargă cu mijloace de transport în comun, adică să împrăştie virusul, dacă, Doamne fereşte, există”, a spus tatăl unei eleve de gimnaziu. Atât conducerea liceului din Pătârlagele, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar judeţean Buzău susţin că măsurile luate nu pun în pericol sănătatea publică.

„A venit foarte târziu fişa de la spitalul din Bucureşti, iar prima măsură a fost cea a testării. Cei 37 de colegi ai băiatului bolnav au plecat cu diriginta lor la Nehoiu, cu un mijloc de transport în comun. Cei de a VIII-a merg cu părinţii”, ne-a precizat Nicoleta Albu, directorul Liceului din Pătârlagele. „Mi s-a spus că nu este o formă contagioasă de tuberculoză, deci nu cred că este vreun pericol. În şcoală s-au luat toate măsurile de igienă, s-a făcut o dezinfecţie în clasa în care învaţă pacientul cu TBC şi urmează ca toată şcoala să fie igienizată de o firmă specializată”, a declarat Florina Stoian, inspector şef IŞJ Buzău. Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă, potenţial fatală, care poate afecta aproape orice parte a corpului, dar este în principal o infecţie a plămânilor.

Citeşte şi Trei copii din Buzău au rămas orfani, după ce mama lor a murit într-un accident auto. Tatăl lor a murit la fel, în urmă cu 2 ani