Alertă. Forţă de reacţie rapidă la graniţa dintre Iran şi Pakistan

Teheranul a anunţat luni crearea unei 'forţe de reacţie rapidă comună' între Iran şi Pakistan care să aibă ca obiectiv apărarea frontierei între cele două ţări, informează France Presse.

22 apr. 2019, 10:38
Alertă. Forţă de reacţie rapidă la graniţa dintre Iran şi Pakistan

Crearea acestei forţe comune a fost anunţată de către preşedintele iranian Hassan Rouhani în finalul întâlnirii cu premierul pakistanez Imran Khan, după ce cele două ţări au făcut schimb de acuzaţii reciproce privind acordarea de adăpost ‘teroriştilor’ care au comis atentate pe teritoriul lor.

Nu au fost date publicităţii detalii luni cu privire la modul de acţiune al acestei forţe. În cadrul unei conferinţe de presă comune cu Rouhani, Khan a indicat că şefii de stat-major din Iran şi Pakistan au ‘discutat astăzi despre modalităţi de cooperare’ în probleme de securitate comună. ‘Sper că aceasta va stabili încrederea între noi’, a adăugat el.

Premierul pakistanez Imran Khan a sosit duminică în Iran pentru o vizită oficială de două zile. Ministrul de externe pakistanez, Shah Mehmood Qureshi, a afirmat vineri că atacatorii care au ucis 14 militari şi membri ai forţelor de securitate pakistaneze în oraşul Balucistan (sud-vestul Pakistanului) erau separatişti baluci din Iran.

Islamabadul deţine dovezi că atacatorii dispun de ‘tabere de antrenament şi de baze logistice în interiorul zonelor iraniene de la frontiera cu Pakistanul’, susţine el.

În februarie, gruparea Jaish al-Adl (Armata justiţiei), considerată drept ‘teroristă’ de către Iran, a revendicat atentatul sinucigaş soldat cu moartea a 27 de soldaţi iranieni în provincia iraniană Sistan-Balucistan (sud-est), la frontiera cu Pakistanul.

Iranul a afirmat că atentatul a fost comis de un pakistanez şi a reproşat Islamabadului că a ignorat bazele de pe teritoriul pakistanez de unde – potrivit Teheranului – această grupare jihadistă şi separatistă îşi plănuieşte atacurile.