ALERTĂ: Furtună solară de Crăciun

Alertă de Crăciun, o furtună solară de proporţii vine spre pământ. Fenomenul are legătură cu o gaură neagră uriaşă în Soare şi ar putea provoca haos în comunicaţiile terestre. Se aşteaptă însă şi efecte spectaculoase, aurorele boreale.

23 dec. 2016, 14:47
ALERTĂ: Furtună solară de Crăciun

Alerta a fost dată de Administraţia americană a oceanelor şi atmosferei, potrivit căreia o puternică furtună geomagnetică poate lovi pământul oricând în aceste zile. Fenomenul se produce atunci când norii de particule sunt aruncaţi în spaţiu din cauza exploziilor solare.

Aceste particule, formate din plasmă şi gaze ionizate, ating Pământul într-un interval de 2-3 zile de la explozia solară respectivă. În plus, au un câmp magnetic propriu ce interacţionează cu cel al Pământului provocând furtunile geomagnetice. Acestea pot perturba serios telecomunicaţiile

Furtunile geomagnetice produc pagube importante în sistemele naţionale de transport a energiei electrice. Datorită întinderii pe arii geografice mari, în liniile electrice de înaltă tensiune sunt induşi curenţi electrici de intensitate foarte mare, care provoacă distrugerea transformatoarelore. O astfe de furtună solară foarte puternică a dus la distrugerea reţelei electrice din oraşul canadian Quebec din Canada, în anul 1989, când 6 milioane de oameni au rămas în beznă.

Furtunile solare duc şi la apariţia Aurorelor Boreale, vizibile în regiunile nordice. Aurora boreală apare atunci când straturile superioare ale atmosferei terestre sunt lovite de particulele puternic energizate emise în timpul exploziilor solare.