Alertă în Asia: Coreea de Nord a lansat două rachete

Joi, Coreea de Sud a anunţat deja lansarea de către Nord a trei rachete, de asemenea cu rază scurtă de acţiune şi tot în Marea Japoniei.

29 iun. 2014, 04:50
Alertă în Asia: Coreea de Nord a lansat două rachete

Coreea de Nord a lansat duminică două rachete balistice care au eşuat în mare în largul coastei orientale, a anunţat armata sud-coreeană, la trei zile după un test asemănător efectuat de Phenian, transmite France Presse.

‘Nordul a lansat două rachete spre Marea Orientală (Marea Japoniei) de pe coasta de est a ţării’, a afirmat pentru agenţia franceză de presă un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, refuzând să precizeze tipul de proiectil lansat. Conform agenţiei sud-coreene Yonhap, care citează un responsabil militar, ar fi vorba despre rachete Scud cu rază scurtă de acţiune, adică de aproximativ 500 de kilometri.

Joi, Coreea de Sud a anunţat deja lansarea de către Nord a trei rachete, de asemenea cu rază scurtă de acţiune şi tot în Marea Japoniei. Gestul a fost considerat ca o demonstraţie de forţă din partea regimului nord-coreean în perspectiva vizitei la Seul a preşedintelui chinez Xi Jinping, la 3 şi 4 iulie. Va fi pentru prima dată, de aproape două decenii, când un preşedinte chinez vizitează Coreea de Sud înaintea Nordului.

Beijingul este aliatul tradiţional al Nordului, căruia îi furnizează un ajutor economic esenţial pentru supravieţuire. În ceea ce o priveşte, Coreea de Nord utilizează adesea tiruri de rachete cu rază scurtă de acţiune pentru a-şi exprima mânia faţă de ceea ce consideră gesturi ‘provocatoare’ din partea Sudului, notează AFP.