Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a participat la sesiunea Afeceri Interne a Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne, organizată la Copenhaga, Danemarca, de către Președinția daneză a Consiliului UE.
Românii trebuie să fie pregătiți să trăiască pe cont propriu între 72 de ore și 7 zile în cazul unei crize majore, avertizează oficialii europeni. La Consiliul JAI de la Copenhaga, miniștrii de Interne din Uniunea Europeană au tras un semnal de alarmă clar: fiecare familie trebuie să-și facă stocuri de urgență pentru a rezista în autonomie totală, fără sprijinul imediat al autorităților.
„Țările europene nu sunt în prezent pregătite suficient pentru intervenția în caz de dezastre naturale, industriale sau asociate unor atacuri militare. Publicul, cetățenii și comunitățile din toate țările europene trăiesc încă la un nivel de mental colectiv format în vremuri de pace, calm și liniște. În realitate, lucrurile s-au schimbat pe alocuri radical și reacția logică este să te adaptezi realității, să fii pregătit pentru ea, indiferent ce eforturi implică.
Reziliența societăților implică resurse, cooperare între țări și cooperare între guverne și cetățeni presupune onestitate si responsabilitate în explicarea acestei noi realități cetățenilor și în paralel pentru alocarea resurselor necesare.
Orice domeniu trebuie privit acum prin lentila securității și siguranței individuale, colective publice și naționale, inclusiv apărarea civilă. De aceea se impune o cooperare strânsă și integrarea între cea civilă și cea militară, așa cum este concepută deja la nivelul NATO.
În efortul de conștientizare a noii realități securitare, primul pas trebuie făcut chiar de către lideri, de cei care conduc guvernele si țările, de a-și adapta concepțiile și deciziile la această nouă realitate: pentru o vreme relativ îndelungată, toate politicile trebuie privite din perspectivă securitară, de la organizarea modelului economic național, educație, administrație etc. și până la apărare civilă și ordine publică. Apoi, populația trebuie pregătită pentru a confrunta situații severe.
La Consiliul JAI de la Copenhaga miniștrii au subliniat că populația trebuie pregătită să reziste de la 72h până la 7 zile în situații de criză în mod autonom, până la intervenția guvernelor, practica formării de stocuri de resurse esențiale pentru subzistență fiind cheie pentru supraviețuire”, a precizat ministrul Cătălin Predoiu.
1. Alimente neperisabile
2. Rezerve de apă
3. Surse de lumină și căldură
4. Echipamente esențiale
5. Trusă de prim-ajutor
6. Produse de igienă
7. Documente importante (în copie și original)
8. Haine de rezervă
9. Alte lucruri utile