Alertă în Harghita. Jandarmii au intervenit pentru îndepărtarea urşilor

Jandarmii din Harghita au intervenit, la sfârşitul săptămânii, pentru îndepărtarea urşilor din localităţile Băile Tuşnad, Băile Homorod, Topliţa şi Mereşti. Oamenii sunt să nu hrănească animalele sălbatie, să aibă grijă unde depoziteată resturile menajere şi să sune la 112 pentru a semnaliza prezenţa animalelor sălbatice.

14 sept. 2020, 06:47
Alertă în Harghita. Jandarmii au intervenit pentru îndepărtarea urşilor

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, dacă în trei cazuri urşii nu au fost găsiţi de către echipajele de jandarmerie trimise în localităţile Băile Tuşnad şi Topliţa, două cazuri semnalate sâmbătă şi duminică în Băile Tuşnad şi Mereşti s-au confirmat.

Primul apel confirmat, prin care se anunţa prezenţa unei ursoaice cu trei pui în curtea unei case situate în Băile Tuşnad, a fost primit sâmbătă seara, prin intermediul numărului de urgenţă 112. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmi montani, care a îndepărtat ursoaica şi puii ei în pădurea din apropiere.

Duminică dimineaţa, un bărbat a sunat la 112 şi a semnalat faptul că a lovit un urs pe un drum din apropierea comunei Mereşti. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Harghita Băi.

În urma accidentului, animalul a murit.

În toate cazurile au fost înştiinţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

Sursa citată a mai precizat că, de la începutul anului au fost înregistrate, la nivelul dispeceratului IJJ Harghita, 191 de apeluri prin care a fost semnalată prezenţa urşilor în judeţ. De la începutul lunii septembrie au fost înregistrate 13 astfel de apeluri.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Citeşte şi Bărbat în stare gravă, după ce a fost atacat de urs. A fost emis RO-ALERT