ALERTĂ în întreaga lume: Fenomenul care a afectat 60 de milioane de oameni

Aproximativ 60 de milioane de oameni din întreaga lume au nevoie de ajutor din cauza pagubelor provocate de fenomenul climatic El Nino, dar lipsa banilor ar putea amenința distribuirea produselor alimentare, a declarat marți Organizația Națiunilor Unite (ONU), citată de agenția France Presse.

27 apr. 2016, 14:12
ALERTĂ în întreaga lume: Fenomenul care a afectat 60 de milioane de oameni

„Cifrele sunt cu adevărat alarmante”, a declarat presei, la Geneva, Stephen O’Brien, oficial ONU.

El Nino este un curent ecuatorial cald din Pacific care duce la o creștere netă a temperaturii suprafeței apei. Apărut la fiecare patru sau cinci ani, acest fenomen meteorologic provoacă furtuni și inundații în întreaga lume.

Episodul din 2015-2016 a fost unul dintre cele mai violente și a provocat pagube în 13 țări din Africa, Asia Pacific și America Centrală și de Sud, notează AFP.

În plus față de cele 60 de milioane de oameni deja afectați, „mai multe milioane sunt în pericol”, a estimat O’Brien după o întâlnire cu reprezentanții țărilor vizate și cu organizațiile care acordă asistență.

În Africa, inundațiile și seceta au provocat foamete care afectează aproximativ 32 de milioane de oameni din partea de sud a continentului.

Etiopia, care a trecut cea mai cumplită secetă din ultimii 50 de ani, este la nivelul „zero” al crizei, cu 10 de milioane de oameni care așteaptă asistență, a declarat Wolfgang Jamann, secretarul general al ‘Care International’.

Dar oferirea de ajutor pentru cei aflați în suferință nu este o sarcină ușoară.

Estimările ONU au nevoie de 3,6 miliarde de dolari pentru a satisface nevoile create de El Nino. „Până în prezent, ceea ce a fost colectat este departe de nevoile noastre. Astăzi avem un deficit de peste 2,2 miliarde de dolari pentru a furniza hrană, apă potabilă, medicamente de bază și semințe pentru a-i asigura pe agricultori că nu își pierd următoarea recoltă”, a dezvăluit O’Brien.

„Programele de ajutor de urgență, cum ar fi distribuirea produselor alimentare în Etiopia riscă să fie întrerupte”, a avertizat el menționând că cei implicați au la dispoziție săptămâni, nu luni, pentru a redresa situația.

O altă amenințare care planează asupra acestei țări, care începe să-și vindece rănile lăsate de El Nino, este La Nina. Fenomenul climatic invers, La Nina, apare după o răcire a apelor de suprafață ale Oceanului Pacific. 
„Nivelul de pregătire și de răspuns al comunității este deja la cel mai mic nivel din cauza impactului El Nino”, a explicat secretarul general adjunct al agenției de dezvoltare a ONU, Izumi Nakamitsu. „Dacă La Nina lovește, comunitățile vor fi devastate din nou și poate chiar mai mult”, a avertizat oficialul ONU, citat de AFP.