Alertă în Marea Neagră! Mina marină a explodat la 25 de metri de plajă

O mină marină a explodat pe o plajă din Marea Neagră, din apropierea orașului Batumi, Georgia. Imaginile au fost surprinse de doi localnici.

14 feb. 2023, 12:09
Alertă în Marea Neagră! Mina marină a explodat la 25 de metri de plajă

O mină marină a explodat în Marea Neagră, în Georgia la aproximativ 25 de metri de plajă. Doi localnici au filmat momentul. Speriaţi de încărcătura explozibilă care s-a detonat la doar câţiva metri de ei, aceştia au fugit.

Explozia s-a produs foarte aproape de mal și a fost destul de puternică. La faţa locului au interveit geniştii iar Ministerul de Interne al Georgiei a anunţat că va face verificări. Anunţul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a Monitorului Apărării și Securității. Postarea a strâns zeci de reacţii de la internauţi.

Avioane de luptă olandeze au interceptat trei avioane ruseşti în apropiere de Polonia, la graniţa cu spaţiul NATO
„Pericolul din Marea Neagră. O mină marină a explodat pe o plajă din Marea Neagră, din apropierea orașului Batumi, Georgia”, este mesajul transmis de autorităţi.

Ucraina împiedică Rusia să domine Marea Neagră, afirmă Oleksii Reznikov

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a spus că Ucraina împiedică în prezent Rusia să domine Marea Neagră, atunci când a fost întrebat despre riscul potenţial pentru sudul Ucrainei în cazul unei posibile contraofensive ruseşti pe scară largă, relatează CNN.

„Chiar nu-mi place să fac predicţii sau să evaluez opinii, dar pentru a exista riscul de a captura Odesa şi regiunea în general, Rusia trebuie să aibă dominaţia asupra Mării Negre”, a declarat ministrul Oleksii Reznikov în timpul unei conferinţe de presă susţinute duminică. „Dar noi i-am privat de această oportunitate”, a adăugat el.

Stoltenberg, NATO: Ofensiva rusă pare să fi început. Trebuie să oferim Ucrainei tot ceea ce are nevoie
Reznikov a dat ca exemplu faptul că ucrainenii au folosit o rachetă Neptun, armă anti-nave dezvoltată în Ucraina, pentru a ţinti crucişătorul rus Moskva în 2022. „În plus, complexele pentru rachete anti-navă Harpoon lucrează, aşa că nu văd nicio şansă ca ei să se apropie de Odesa dinspre mare”, a continuat ministrul ucrainean al apărării.

Vorbind despre teritoriile de pe malul stâng din sudul Ucrainei, Reznikov a recunoscut că inamicul „are posibilitatea de a-şi aproviziona trupele cu arme, echipamente şi oameni; prin urmare, situaţia de acolo este mai tensionată”.

Bulgaria a dezamorsat mine în Marea Neagră

Marina bulgară a dezamorsat marţi o mină care plutea în derivă pe mare, în apropierea coastelor sale, după ce şi luni a procedat la o explozie controlată pentru a neutraliza o altă mină, a anunţat Ministerul Apărării de la Sofia.

Ministerul Apărării de la Sofia a precizat că marina a fost alertată luni seara târziu de echipajul unei barci cu motor care naviga sub pavilion ucrainean. Obiectul exploziv a fost observat la aproximativ 14,8 mile marine est de coastă, în apropierea Capului Kohan.

Mai mult zone din Marea Neagră au fost minate după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. România, Bulgaria şi Turcia au echipe speciale de scafandri care au dezamorsat mai multe mine ce pluteau în derivă în apele lor. De la începutul războiului, Turcia, România, Bulgaria şi Ucraina au distrus aproximativ 40 de mine în apele din vestul Mării Negre, precizează Reuters.