Alertă în Marea Neagră. O mină de război a fost descoperită în apropierea portului Constanța

O mină marină care plutea în derivă în apropiere de Portul Constanţa a fost neutralizată prin distrugere de scafandrii militari, anunţă sâmbătă un comunicat al Forţelor Navale Române.

10 dec. 2022, 12:41
Alertă în Marea Neagră. O mină de război a fost descoperită în apropierea portului Constanța

Alertă în Marea Neagră. O mină de război a fost descoperită în apropierea portului Constanța. Mina plutea în derivă, la o distanţă de aproximativ 2,5 mile marine de capul digului de nord al Portului Constanţa şi a fost semnalată autorităţilor române în dimineaţa zilei de sâmbătă, în jurul orei 8,00, de către cargoul turcesc „Ahmet Kan”.

Conform procedurilor operaţionale, o echipă de scafandri de luptă EOD (specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive subacvatice), aflată în serviciul de luptă permanent, precum şi pregătirea puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” pentru a ieşi pe mare, s-a deplasat la locul indicat cu două ambarcaţiuni rapide, a neutralizat mina prin distrugere.

Citeşte şi: Anunțul lui Putin care dă fiori întregii lumi! „Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului”

Forţele Navale au precizat că de la începutul războiului din Ucraina şi până în prezent au fost confirmate şi distruse aproximativ 40 de mine marine în bazinul vestic al Mării Negre.

„Aceasta este cea de-a patra intervenţie a scafandrilor de luptă EOD ai Forţelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. Prima intervenţie a avut loc în luna martie, la o distanţă de aproximativ 70 km travers de Capu Midia, cea de-a doua a fost executată la sfârşitul lunii iulie, în zona Eforie, la o distanţă de aproximativ 4 km de ţărm, iar cea de-a treia misiune s-a desfăşurat în luna septembrie”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale Române.