Ameninţare cu bombă de 1 kg de C4 în Piatra Neamţ. Era vizat membrul unei grupări interlope

Ameninţare cu bomba la Piatra Neamţ. Cel vizat era interlopul Bogdan Mararu, sub maşina căruia s-a aflat încărcătura explozivă,  informează România TV. Pentru siguranţă, autorităţile au decisă să evacueze zona în care a fost găsită bomba, pe o suprafaţă de circa 2 kilometri. Potrivit DIICOT, bomba conţinea substanţă explozivă C4. În jurul orei 11.00 geniştii au reuşit să scoată bomba de sub maşina interlopului şi să o dezamorseze.

11 ian. 2013, 06:10
Ameninţare cu bombă de 1 kg de C4 în Piatra Neamţ. Era vizat membrul unei grupări interlope

UPDATE 12.20 Potrivit România TV, cel care a comandat atentatul ar fi fost Dumitru Mironescu. Acesta a cerut unor persoane, două din Neamţi şi una din Bacău, să confecţioneze bomba. Explozia maşinii lui Bogdan Mararu trebuia urmată de incendierea a două magazine care aparţin iubitei lui Mararu.

UPDATE 12.05 Pirotehniştii SRI pregătesc transportul explozibilului într-un loc special amenajat pentru a fi distrus, în timp ce ofiţerii criminalişti au început să adune probe din jurul maşinii fotografiind zona şi luând amprente.

UPDATE 11.45 „Din punctul de vedere al SRI, riscul a fost diminuat şi ameninţarea îndepărtată. În urma despinderii coletului, capsa detonantă a fost separată de masa de exploziv”, a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

UPDATE 11.30 Adjunctul şefului Poliţiei Române, Vasile Viorel, a declarat, la România TV, că momentul în care bomba a fost plasată de către cei trei atentatori a fost filmat de către ofiţerii poliţiei. „Au fost angrenate foarte multe forţe astfel încât în această noapte, la ora 02.30, a fost organizat flagrantul”, a precizat Vasile Viorel.

UPDATE 11.00 La faţa locului s-a auzit o bubuitură puternică, însă bomba nu a explodat. Era vorba de o capsă pirotehnică folosită pentru dezamorsare. Se pare că explozibilul a fost dat jos de pe maşină, iar acum este examinat de către echipa de pirotehnişti.

CITEŞTE ŞI: O explozie generată de bomba găsită la Piatra Neamţ ar fi avut loc pe o suprafaţă de 350 de metri

UPDATE 10.45 Pirotehniştii SRI folosesc un robot în procedurile de dezamorsare a bombei.

UPDATE 09.55 Operaţiunea de dezamorsare a bombei de la Piatra Neamţ a început. Potrivit România TV, bomba conţine un kilogram de explozibil C4, explozibil foarte puternic folosit de obicei de către armată. „Acest exploziv C4 este un exploziv plastic de putere foarte mare”, a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

Planul de aruncare în aer a lui Bogdan Mararu ar fi fost conceput de către clanul condus de Puiu Mironescu în noapte de Revelion. Iniţial, a fost luată în calcul împuşcarea lui Mararu, dar la final s-a decis folosirea unei bombe. Maşina urma să sară în aer atunci când roţile se puneau în mişcare.

UPDATE 09.50 Procurorii DIICOT audiază şase persoane implicate în acest caz. 

Trei persoane au fost prinse în flagrant, vineri dimineaţă, în timp ce încercau să amplaseze o bombă cu exploziv militar la Piatra Neamţ, sub maşina lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010, potrivit Mediafax. Flagrantul a fost organizat de procurorii DIICOT, care au acţionat în colaborare cu SRI.

Atentatul urma să aibă loc pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ.

Cei trei tineri au fost monitorizaţi de către SRI, DGIPI, DIICOT şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din IGPR timp de două săptămâni, iar vineri dimineaţă au fost prinşi în flagrant. Cei trei tineri suspecţi au fost duşi la audieri la DIICOT Piatra Neamţ.

Prefectul de Neamţ, Ilie Mitea, a declarat că zona în care urma să aibă loc atentatul cu bombă a fost evacuată pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, fiind oprit accesul pe toate străzile din zona respectivă.

„Vrem să evităm orice incident în plus. Echipa de pirotehnişti locală este în zonă şi sunt aşteptaţi specialişti de la Bucureşti pentru a dezamorsa dispozitivul”, a declarat prefectul judeţului Neamţ.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că la acţiunea de stopare a atentatului a participat şi o echipă pirotehnică a Brigăzii Antiteroriste a Serviciului care „a aplicat anumite măsuri asiguratorii standard în asemenea situaţii. Este o acţiune complexă ce s-a desfăşurat în cooperare cu Poliţia şi sub coordonarea Parchetului”. Echipei pirotehnice i se vor alătura şi unii specialişti ai SRI de la Bucureşti pentru ca dezamorsarea să aibă loc în perfectă siguranţă.

Primarul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a precizat că autorităţile au evacuat locatarii dintr-o scară de bloc pentru ca dezamorsarea să nu pună în pericol viaţa celor din zonă. „Aş vrea să felicit poliţia, SRI şi procuratura pentru modul în care au acţionat şi lucrurile nu au degenerat. Acum oraşul este în siguranţă”, a spus Ştefan.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Clanul Mararu a devenit cunoscut în 2010, atunci când Gheorghe Mararu, fratele lui Bogdan, a fost împuşcat mortal de membrii unei grupări rivale, al cărei lider este Puiu Mironescu. Tot atunci s-a aflat şi de relaţia apropiată dintre mafioţi şi fostul şef al Poliţiei Piatra Neamţ, Aurelian Şoric. Acesta locuieşte, de altfel, lângă casa interlopilor, acolo unde a fost pusă bomba.

Pentru asasinarea lui Gheorghe Mararu, autorul a fost condamnat la o pedeapsă de 19 ani de închisoare. La un an de la asasinat, biroul notarial al soţiei lui Aurelian Şoric a fost incendiat, un ins aruncând un cocktail Molotov în birou. Tot în acea perioadă, Mironescu a fost bătut bine de indivizi rămaşi necunoscuţi.

Familiile Şoric şi Mararu sunt vecine în cel mai luxos cartier al oraşului Piatra-Neamţ. Familia Şoric a dat 270.000 de euro şi şi-a cumpărat o casă nou-nouţă, chiar lângă vila interlopilor.

Mai mult, Şoric a declarat că Mararu nu este interlop. „Nu înţeleg de ce se spune că Mararu este intelop. De ce? Pentru că dădea bani la oameni cu camătă? Câţi nu dau bani, sunt procurori…”