Alertă în Ploieşti. O sursă radioactivă cu cobalt a fost în curtea unei rafinării

Alertă în Ploieşti. O sursă radioactivă cu cobalt a fost în curtea fostei rafinării Astra, zona fiind izolată vineri pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

14 mai 2021, 15:49
Alertă în Ploieşti. O sursă radioactivă cu cobalt a fost în curtea unei rafinării
O sursă radioactivă cu cobalt a fost în curtea fostei rafinării Astra

Alertă în Ploieşti. Conform sursei, un echipaj de la USISU Ciolpani, împreună cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova, s-a deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări ca urmare a prezenţei unei surse radioactive provenite de la o antena tip paratrăsnet.

Citeşte şi: Alertă la reactorul explodat de la Cernobîl. Specialiştii trag un semnal de alarmă: Au reînceput reacțiile de fisiune nucleară

Alertă în Ploieşti

În urma măsurătorilor executate s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp.

Se execută în continuare alte măsurători. ”Până acum a fost indicată prezenţa a 3.700 cps – cobalt”, a precizat sursa citată, potrivit Agerpres.

Nu este pericol pentru populaţie având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competentă în astfel de situaţii, respectiv Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în sensul recuperării sursei, precizează ISU.

35 de ani de la Cernobîl, cel mai mare accident nuclear din istorie

La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, un nor radioactiv răspândindu-se apoi în părţi importante ale Uniunii Sovietice, aflate în prezent pe teritoriile Belarusului, Ucrainei şi Federaţiei Ruse.

În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor acestui dezastru – se ştie, însă, că 25.000 au murit numai după ce au participat la decontaminarea zonei. (Citeşte AICI mai multe)