Alertă în Transnistria: Centru de radio și televiziune, atacat cu o dronă încărcată materiale explozive

Presa rusă susţine că un potenţial atac care viza turnurile de comunicaţii din Maiak, Transnistria, a fost neutralizat. Rusia caută să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, susţine presa britanică.

03 mai 2022, 18:31
Alertă în Transnistria: Centru de radio și televiziune, atacat cu o dronă încărcată materiale explozive

Un potenţial atac care viza Centrul de radio şi televiziune din localitatea Maiak, din regiunea separatistă moldoveană Transnistria, a fost neutralizat, relatează agenţia de presă rusă RIA, potrivit The Guardian.

„Astăzi (n.r. marţi) la ora 2 dimineaţa a existat o a doua încercare de a sabota Centrul de radio şi televiziune Maiak. O dronă cargo care conţinea 2 kilograme de plastic şi un container de 5 litri cu încărcătură explozivă au fost neutralizate. Dispozitivul exploziv trebuia activat de la distanţă, folosind un semnal radio”, a comunicat postul de televiziune transnistrean TSV, pe canalul de Telegram.

Informaţiile nu au putut fi verificate din alte surse. Ministerul de Interne al Transnistriei a anunţat pe 26 aprilie că au avut loc explozii la două turnuri de comunicaţii, în localitatea Maiak din regiunea Grigoriopol, în apropiere de graniţa cu Ucraina, potrivit deschide.md şi CNN.

„La primele ore ale zilei de 26 aprilie au avut loc două explozii în satul Mayak, raionul Grigoriopol: prima la ora 6:40 (ora locală) şi a doua la 7:05”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne, potrivit CNN.

Alertă de securitate în Republica Moldova! Ambasada SUA îi avertizează pe cetăţenii americani să plece urgent din Transnistria
”Oamenii legii şi serviciile de urgenţă transnistrene au fost imediat trimişi la faţa locului… Începând cu ora 9 dimineaţa (ora locală), se ştie că cele mai puternice două antene (radio) sunt nefuncţionale”, se mai arată în comunicat.

 

Dîncu, despre Transnistria: Am putea să mai asistăm şi la alte provocări, suntem în legătură cu guvernul Republicii Moldova, în acest moment situaţia e sub control

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat vineri despre provocările din Transnistria că am putea să mai asistăm şi la alte provocări. ”Suntem în legătură cu guvernul Republicii Moldova, zilnic , în acest moment situaţia este sub control”, a mai spus ministrul. El a menţionat că s-au mai descoperit unele încărcături explozive, la un loc unde erau radarele, releele de televiziune, dar nu avem alte semne că ar fi o escaladare a situaţiei în Transnistria şi în Republica Moldova.

”Este o provocare în Transnistria şi am putea să mai asistăm şi la alte provocări. Suntem în legătură cu guvernul Republicii Moldova, zilnic, cu Ministerul Apărării Naţionale, cu omologul meu, ministrul apărării naţionale”, a spus Dîncu.

Nicolae Ciucă reacţionează după exploziile din Transnistria. „Nu am recomandat şi nu recomandăm cetăţenilor români să părăsească Republica Moldova”
Zelenski despre Transnistria: Scopul ruşilor este evident, destabilizarea situaţiei în regiune, ameninţarea Moldovei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea Transnistria, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei, informează site-ul preşedinţiei, president.gov.ua.

După o întâlnire cu directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, Zelenski le-a declarat jurnaliştilor că este de aceeaşi părere cu Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, în ceea ce priveşte situaţia actuală în regiune. El a spus că a discutat problema şi cu premierul român Nicolae Ciucă, marţi, la Kiev.

“Înţelegem clar că acesta este unul dintre paşii Federaţiei Ruse. Acolo acţionează serviciile speciale. Nu este vorba doar de fake news. Scopul este evident – destabilizarea situaţiei în regiune, ameninţarea Moldovei. Ei ar trebui să ştie că dacă Moldova susţine Ucraina, vor exista anumiţi paşi”, a afirmat Zelenski.
El a adăugat că Ucraina ştie că trupele ruse, prezente în teritoriu de mulţi ani, sunt pregătite tot timpul pentru a acţiona. “Însă noi le înţelegem capabilităţile. Forţele Armate ale Ucrainei sunt pregătite şi nu se tem de ei”, a mai spus Volodimir Zelesnki.

The Times: Rusia va deschide un nou front în Republica Moldova

Rusia caută să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, iar mai multe „indicii” arată că într-un viitor apropiat este posibil un atac asupra acestei foste republici sovietice, afirmă surse militare ucrainene citate de cotidianul britanic The Times, preluat luni de EFE.

Dacă o astfel de incursiune ar avea succes, ea le-ar permite forţelor ruse să pătrundă în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, dinspre vest, adaugă The Times.

„Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă ruşii încep să obţină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai uşor (de cucerit – n.r.) şi ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială”, a declarat pentru cotidianul britanic o sursă militară ucraineană.

Tensiunile au sporit în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, după o serie de explozii misterioase atribuite „teroriştilor”.

Analiştii occidentali cred că obiectivul Kremlinului este de a crea o legătură terestră dinspre Rusia de-a lungul întregii coaste a Ucrainei către Transnistria, tăind accesul Ucrainei la Marea Neagră, scrie The Times.

Potrivit unei surse militare, serviciile de informaţii ucrainene atrag atenţia asupra activităţii de la aerodromul principal din Tiraspol, „capitala” Transnistriei, ceea ce sugerează că ruşii se pregătesc pentru conflict, cu avioane de transport Iliuşin-76 şi, posibil, elicoptere care ar urma să ajungă aici.

Potrivit funcţionarilor occidentali, circa 1.500 militari ruşi ar fi staţionaţi în Transnistria. Rusia ar putea crea un „pretext” pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai, când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea naziştilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.