ALERTA la graniţele României: Transnistria a ordonat mobilizarea generală a populaţiei

Publicat: Vineri, 17 Noiembrie 2017 20:22 // Actualizat: Vineri, 17 Noiembrie 2017 20:22 // Sursa: romaniatv.net

Mobilizarea generală anunţată de administraţia separatistă din Transnistria pentru vineri a provocat îngrijorarea Chişinăului şi a partenerilor din formatul de negocieri privind reglementarea transnistreană, a declarat vicepremierul pentru reintegrare moldovean George Bălan, citat de Radio Chişinău.

"Încercarea de a convoca rezerviştii şi de a verifica capacităţile militare ne provoacă nu doar nouă îngrijorare, ci şi celorlalţi parteneri, inclusiv celor implicaţi în procesul de reglementare (a diferendului din Transnistria). Acest subiect a fost abordat în cadrul Comisiei Unificate de Control, au fost făcute demersurile pe linia acestei comisii şi a forţelor de pacificare', a spus oficialul citat, care a adăugat că autorităţile de la Chişinău monitorizează îndeaproape situaţia.

'Am primit asigurări că nu vor fi incidente şi situaţia nu va ieşi de sub control. Suntem cu ochii pe tot ce se derulează în regiune şi Comisia Unificată de Control va monitoriza îndeaproape tot ce se întâmplă', a reiterat George Bălan, potrivit Agerpres.

Vineri, în regiunea transnistreană era preconizată o mobilizare generală a rezerviştilor, fapt ce a suscitat îngrijorare şi în rândul populaţiei locale.

Pentru a calma spiritele, ministrul adjunct al apărării de la Tiraspol, Aleksandr Donikov, a explicat la televiziunea oficială că exerciţiul pentru mobilizarea resurselor umane este 'un element planificat al apărării civile' şi că evenimentul 'nu ar trebui să genereze panică'.

Rezerviştii sunt îndemnaţi să se prezinte la exerciţiu cu livretul militar, iar cei care au depăşit vârsta de 50 de ani - cu paşaportul.

Forţele armate transnistrene şi trupele ruseşti ce staţionează în stânga Nistrului au efectuat numeroase aplicaţii în ultimul timp. În cadrul unui astfel de exerciţiu, în luna august, unităţi motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria au forţat cu blindate râul Nistru, aşa cum a relatat la vremea respectivă presa de la Chişinău.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Chişinău Moldova Republica Moldova Transnistria
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8433
RON
16 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H