ALERTĂ la NASA. Se cutremură LUNA. Un seism lunar ţine şi 10 minute

NASA dorește să trimită un nou echipaj pe Lună și ia în calcul un pericol pe care astronauții trebuie să-l depășească. Este vorba despre cutremure. Da, Luna se cutremură și încă bine de tot. Pe Lună au loc cutremure de intensitate mare și sunt destul de dese.

05 mart. 2015, 11:36
ALERTĂ la NASA. Se cutremură LUNA. Un seism lunar ţine şi 10 minute

Aceste cutremure sunt de patru feluri, sau așa susțin specialiștii de la NASA. Cutremure de profunzime, care se produc la o adâncime de 700 kilometri și a căror cauză sunt mareele. Al doilea tip de cutremure este acela care se formează ca urmare a unui impact cu un meteorit. Al treilea tip de cutremure este cel termic, care se formează ca urmare a dilatării crustei lunare. După o perioadă însorită, urmează două săptămâni de penumbră și de frig teribil. Aceste schimbări, relativ bruște, duc la dilatarea crustei lunare.

Citeşte şi CÂND ar putea avea loc următorul CUTREMUR DEVASTATOR în ROMÂNIA

Al patrulea tip de cutremure sunt cele superficiale, care se produc la o adâncime de 30-40 kilometri. Cauzele nu sunt bine cunoscute. Specialiștii cred că se produc în apropierea craterelor, unde sunt posibile să se întâmple rupturi și prăbușiri ale scoarței. Specialiștii de la NASA susțin că cel de al patrulea tip este cel mai periculos. Aceste cutremure sunt foarte dese și au o magnitudine de 6 pe Richter. Seismografele amplasate pe Lună au arătat că într-o lună se produc în medie 28 de cutremure, dar ceea ce este periculos este durata lor.

Dacă pe Pământ un cutremur durează 30 de secunde, cel mai lung cutremur a avut 2 minute, pe Lună un cutremur durează 10 minute. Neil Armstrong, primul om care a pus piciorul pe Lună, spunea că Luna se mișcă precum un clopot, în timpul unui cutremur. Ne putem întreba de ce sunt așa diferite cutremurele pe Lună, față de cele de pe Pământ? Pe Pământ, aerul fragilizează rocile și dilată structura mineralelor. Când energia trece printr-o astfel de structură, vibrațiile sunt anihilate pentru că structura se comportă ca un burete.

Citeşte şi GHEORGHE MĂRMUREANU: „Va fi un CUTREMUR de mare adâncime în România”

Crusta de pe Lună este uscată, rigidă și din aceste cauze ea se comportă ca un diapazon, care vibrează și iar vibrează. Specialiștii de la NASA iau în calcul să construiască o bază pe Lună, dar sunt obligați să aleagă cele mai rezistente și flexibile materiale, care să reziste la cutremure. Echipajul misiunii Apollo 17 a adus pe Pământ 300 de kilograme de rocă lunară. Rocile, ca structură și compoziție, sunt diferite de cele de pe planeta noastră. Sunt mult mai sărace în minerale.

Mai mult, unele roci aveau o vechime de 20 miliarde de ani, adică de patru ori mai mult decât rocile de pe Pământ. Diferențele acestea au făcut pe specialiști să respingă teoria că Luna s-a desprins din Terra. Se pare că misterioasa Lună este de patru ori mai bătrână decât Pământul şi foarte diferită ca structură. Multe teorii nu mai stau în picioare.