Alertă maximă de securitate în Orientul Mijlociu! Președintele SUA merge miercuri în Israel și Iordania

Este alertă maximă de securitate în Orientul Mijlociu, unde se așteaptă ca războiul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas să capete amploare! Președintele Joe Biden va merge miercuri în Israel și Iordania pentru a reafirma solidaritatea Statelor Unite ale Americii cu Tel Aviv-ul.

17 oct. 2023, 08:34
Alertă maximă de securitate în Orientul Mijlociu! Președintele SUA merge miercuri în Israel și Iordania
Alertă maximă de securitate în Orientul Mijlociu!

Joe Biden intervine în războiul din Orientul Mijlociu! Vizita lui Joe Biden a fost anunțată luni de secretarul de stat american Antony Blinken, după o întâlnire pe care a avut-o cu premierul Benjamin Netanyahu şi cabinetul său de război la sediul militar Kirya al armatei israeliene din Tel Aviv.

Citește și Cel mai mare atac al Hamas din 7 octombrie, lansat chiar în timpul discursului lui Netanyahu din Parlament

Joe Biden intervine în războiul din Orientul Mijlociu!

Discuțiile care au vizat securitatea regională și criza umanitară aflată în plină desfășurare în Gaza au durat opt ore, timp în care Israelul a fost bombardat în continu de forțele paramilitare palestiniene Hamas, potrivit The Times of Israel.

„Preşedintele Biden vine aici într-un moment critic pentru Israel. Preşedintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul”, a declarat Antony Blinken, la Tel Aviv.

De asemenea, tot miercuri, după ce va efectua vizita de solidaritate în Israel, Joe Biden va merge și în Iordania.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, liderul de la Casa Albă se va întâlni la Amman cu regele Abdullah al Iordaniei, dar şi cu preşedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a discuta despre situaţia umanitară din Gaza.

Întâlnirea dintre Blinken și Netanyahu a fost neașteptat de lungă și s-a prelungit până în zorii zilei de marţi, fiind întreruptă de sirene şi bubuituri, în timp ce sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului intercepta rachete Hamas. La un moment dat, cei doi oficiali s-au adăpostit pentru scurt timp într-un buncăr în timpul unei alerte de raid aerian.

Blinken, principalul diplomat al SUA se afla în a cincea zi consecutivă de navetă diplomatică în regiune, revenind, luni seara, în Israel după ce a vizitat şase ţări arabe în patru zile. Diplomatul de rang înalt este așteptat să revină miercuri la Amman, odată cu vizita lui Joe Biden care recent a avertizat că o nouă ocupaţie israeliană în Gaza ar fi o „mare greşeală”.

Până în aceste momente, aproximativ 600.000 de persoane au fost strămutate din nordul enclavei, potrivit agenţiilor umanitare din regiune.

Citește și O moldoveancă stabilită în Israel de 20 de ani descrie iadul prin care trece: „Un coleg avocat a plecat la război. M-a sunat şi mi-a zis că o să fie iadul pe pământ, m-a sfătuit să plec acasă”