Alertă maximă în Finlanda! Un elicopter rus a intrat în spaţiul aerian al ţării scandinave, pentru a doua oară în decurs de o lună

Un elicopter militar rus a intrat miercuri dimineaţa în spaţiul aerian al Finlandei, conform unui purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Helsinki.

04 mai 2022, 20:10
Alertă maximă în Finlanda! Un elicopter rus a intrat în spaţiul aerian al ţării scandinave, pentru a doua oară în decurs de o lună

Ministerul Apărării finlandez a precizat că aparatul era un elicopter Mi-17, iar adâncimea presupusei încălcări a fost de 4-5 km. Este a doua oară în ultima lună când Finlanda anunţă intrarea unei aeronave ruse în spaţiul aerian finlandez. În 8 aprilie, un avion de transport al armatei ruse a fost implicat într-o încălcare similară a frontierei.

În Finlanda au loc în prezent pregătiri pentru depunerea cererii de aderare la NATO, considerată foarte probabilă, reaminteşte AFP. Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, urmează să îşi facă publică în 12 mai poziţia personală privind aderarea ţării la NATO, însă – notează agenţia – opinia publică şi parlamentarii finlandezi susţin deja puternic renunţarea la neutralitate. Potrivit presei locale, decizia guvernului de la Helsinki ar putea fi luată în următoarele zile.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului: Potenţialul unui conflict între superputeri e în creştere. Prioritatea SUA: interceptarea rachetelor hipersonice

Mai mulţi experţi au avertizat că sunt de aşteptat acte de intimidare din partea Rusiei, atât faţă de Finlanda, cât şi faţă de Suedia, care ar putea de asemenea să ceară aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, arată AFP. La începutul lui martie, patru avioane de luptă ruseşti au intrat în spaţiul aerian suedez în apropierea insulei Gotland din Marea Baltică, iar vineri seara, un avion de recunoaştere rusesc a încălcat frontiera aeriană în apropierea unei baze navale din sudul Suediei.

Analiştii consideră că sunt probabile şi alte acţiuni ostile, mai dificil de atribuit, cum ar fi atacurile informatice, însă nu se aşteaptă la o confruntare militară directă.

Citeşte şi: Slovacia pune în alertă toate sistemele defensive după atacul rus cu rachetă în Transcarpatia ucraineană