Alertă maximă în Ucraina. Liderii separatiștilor din Donețk şi Lugansk au decretat mobilizare generală: „Concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare” / Joe Biden a anunțat că invazia Ucrainei este iminentă

Liderul republicii autoproclamate Doneţk din estul Ucrainei a anunţat sâmbătă mobilizarea generală. "Concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare", a transmis Denis Puşilin. La scurt timp, şi şeful separatiştilor din regiunea Lugansk a emis un comunicat similar.

19 feb. 2022, 09:16
Alertă maximă în Ucraina. Liderii separatiștilor din Donețk şi Lugansk au decretat mobilizare generală: „Concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare” / Joe Biden a anunțat că invazia Ucrainei este iminentă

Liderul separatiștilor din Donețk a decretat mobilizare generală.

„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală. Îi chem pe toți bărbații capabili să țină o armă în mână să se ridice în apărarea familiilor, copiilor, soțiilor, mamelor lor”, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.

Anunţul a fost făcut în contextul „creşterii spectaculoase” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), scrie Agerpres.

Citeşte şi: Preşedintele Franţei mai face o încercare de a evita atacul Rusiei în Ucraina. Macron, discuţie telefonică cu Putin şi Zelenski

La scurt timp, şi şeful separatiştilor din regiunea Lugansk a emis un comunicat similar, transmite AFP.

„Decretez mobilizarea generală pe teritoriul Republicii Populare din Lugansk”, arată decretul semnat de Leonid Pasecinik, liderul celeilalte republici autoproclamate pe teritoriul ucrainean, la frontiera cu Rusia.

Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, separatiştii pro-ruşi au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

Pușilin acuză că „este în desfășurare bombardarea pe scară largă, de către Ucraina” a teritoriilor controlate de insurgenți în  Donețk și Lugansk și că „Republica Populară Donețk (RDP) va face față” Kievului.

De asemenea, liderii republicilor separatiste Lugansk şi Doneţk au anunţat evacuarea în masă a rezidenţilor către Rusia. În Doneţk au fost organizate 48 de puncte de evacuare, iar altele urmează să fie deschise în zilele următoare.S-au format cozi la punctele de trecere a frontierei spre Rostov.

Citeşte şi: Vladimir Putin ameninţă România şi cere retragerea trupelor NATO din Europa de Est. Negocieri dure cu SUA

Joe Biden, anunţ de ultimă oră: „Sunt convins că Putin a luat deja decizia de a invada Ucraina!”

Președintele american Joe Biden a vorbit vineri seară despre criza din Ucraina, generată de războiul iminent care ar putea fi declanşat oricând de Rusia.

„Avem motive să credem că forţele ruse intenţionează să atace Ucraina (…) în zilele următoare”, a spus preşedintele american într-o declaraţie de la Casa Albă. „Sunt convins că a luat decizia. Avem motive să credem că da”, a adăugat Joe Biden.

„Credem că vor viza Kievul, un oraş cu 2,8 milioane de oameni nevinovaţi”, a insistat liderul administraţiei americane.