Alertă maximă la graniţă. Nave militare NATO intră în apele teritoriale româneşti

Două dintre cele mai moderne nave de război ale NATO vor ajunge în duminică noapte în Marea Neagraă. Distrugătorul american Donald Cook şi nava franceză de recunoaştere Dupuy de Lôme vor efectua manevre timp de mai multe zile în această zonă, în contextul situaţiei din peninsula Crimeea.

13 apr. 2014, 12:41
Alertă maximă la graniţă. Nave militare NATO intră în apele teritoriale româneşti

Nava de război Donald Cook este considerată o adevărată fortăreaţă pe apă. Potrivit România TV, dispune de un sistem de alertă şi de apărare antirachetă Aegis, dar şi de rachete de croaziera Tomahawk.

Nava are un echipaj format din aproape 1.000 de militari. De asemenea, distrugătorul este dotat cu mai multe elicoptere de atac. USS Donald Cook se află ancorată de cîteva luni într-un port din Spania, iar după ce a fost trimisă în Marea Neagră a fost înlocuită în largul peninsulei Iberice cu alte două distrugătoare.

Alături de distrugătorul american tot în Marea Neagră va ajunge şi nava de recunoaştere sub pavilion francez – Dupuy de Lôme. Aceasta este o navă militară mai mică, dar dotată cu echipamente de interceptare a comunicaţiilor forţelor inamice.

Potrivit unor surse militare prezenţa acestei nave în Marea Neagră este necesară pentru a pregăti intervenţia unui alt distrugător al NATO aflat tot în dotarea forţelor navale franceze. Este vorba despre distrugatorul francez Dupleix, care este aşteptat să intre în Marea Neagră tot zilele acestea.

Potrivit unor oficiali americani prezenţa acestor nave în Marea Neagră reprezintă practic o asigurare din partea alianţei nord-atlantice pentru ţările membre NATO care au ieşire la Marea Neagră. Până în acest moment nu se ştie cu exactitate câte zile vor rămâne în Marea Neagră cele trei nave de război.

Citeşte şi Americanii trimit NAVE în Marea Neagră. Moscova se pregăteşte să trimită BOMBARDIERE în Crimeea