Alertă medicală! Numărul cazurilor de rujeolă a crescut enorm la nivel global în primul trimestru din 2019

Cazurile de rujeolă din lumea întreagă au crescut cu aproximativ 300% în primele trei luni ale acestui an în raport cu aceeaşi perioadă din 2018, au anunţat luni reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit cărora această creştere a depăşit în Africa pragul de 700%, informează AFP.

15 apr. 2019, 17:55
Alertă medicală! Numărul cazurilor de rujeolă a crescut enorm la nivel global în primul trimestru din 2019

Până în 2016, incidenţa acestei boli era în scădere.

„Până în această zi, în 2019, 170 de ţări au semnalat 112.163 de cazuri de rujeolă experţilor de la OMS. Anul trecut, la aceeaşi dată, 28.124 de cazuri de rujeolă au fost recenzate în 163 de ţări. Asta înseamnă o creştere de aproape 300% la scală mondială”, a precizat OMS, o agenţie specializată în cadrul ONU, într-un comunicat. Potrivit reprezentanţilor OMS, aceste cifre sunt provizorii şi, deci, incomplete.

OMS estimează că mai puţin de o zecime dintre cazurile reale de rujeolă sunt semnalate la nivel mondial.

Africa este cea mai afectată dintre regiunile lumii, cu o creştere de 700% în primele trei luni ale anului 2019 (în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut), urmată de Europa (+300%), ţărmul estic al Mării Mediterane (+100%), cele două Americi (+60%) şi regiunea Asia de Sud-Est / Pacificul occidental (+40%).

Rujeola este una dintre cele mai contagioase maladii din lume şi pentru care nu există tratament curativ, însă ea poate fi prevenită prin două doze ale unui vaccin considerat „sigur şi eficient”, potrivit OMS.
Rujeola apare aproape peste tot în lume, din cauza refuzului de vaccinare în ţările bogate sau a unui acces deficitar la îngrijirile medicale în ţările sărace.

Opozanţii vaccinării se bazează pe publicarea în 1998 a unei cercetări care lega vaccinurile de autism. Potrivit AFP, s-a stabilit că autorul ei, britanicul Andrew Wakefield, a falsificat rezultatele, iar mai multe studii au încercat de atunci să arate că vaccinul nu creşte riscul de autism.

Potrivit OMS, focare de rujeolă există în Republica Democrată Congo, Etiopia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Madagascar, Birmania, Philipine, Sudan, Thailanda şi Ucraina, „cauzând numeroase decese, în principal în rândul copiilor cu vârste fragede”.

„Pe parcursul ultimelor luni, numărul cazurilor a atins de asemenea maximuri în ţări în care acoperirea vaccinală globală este ridicată, mai ales în Statele Unite, Israel, Thailanda şi Tunisia, întrucât boala s-a propagat prin grupuri de persoane nevaccinate”, a explicat OMS.

În 2017, 110.000 de decese imputate rujeolei au fost înregistrate, potrivit OMS.

Boala se manifestă printr-o febră puternică, urmată de o erupţie cutanată. Ea este contagioasă cu patru zile înainte şi la patru zile după acea erupţie.

De obicei benignă, rujeola poate totuşi să determine complicaţii grave, respiratorii (infecţii pulmonare) şi neurologice (encefalite), în special în rândul persoanelor cu sănătate fragilă.

Autorităţile sanitare mondiale insistă asupra importanţei vaccinării, la nivel individual dar şi colectiv: o acoperire vaccinală ridicată (95% din populaţie) protejează persoanele care nu au putut fi vaccinate, în special atunci când sistemul lor imunitar era slăbit. Or, acea rată de acoperire globală (pentru prima doză de vaccin) stagnează de mai mulţi ani la 85%, potrivit OMS.